Eczane ve aktarlardan satın alınan zencefil örnekleri üzerinde farmakope çalışmaları
Pharmacopoeia studies on ginger samples purchased from pharmacies and herbalists
- Tez No: 542494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAYAN GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Zingiber officinale Roscoe, European Pharmacopoeia 7.0, 6-Gingerol, Nausea, Anti-oxidant The present work
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Zingiber officinale Roscoe (zencefil) bitkisinin gerek tarihsel gerekse günümüzdeki kullanımı ve bu bilgileri destekleyen birçok bilimsel çalışmanın varlığı zencefilin ilaç dışı tedavi ajanı olarak düşünülmesini sağlamaktadır. Ancak güvenilirliği tam olarak ispatlanmadıkça özellikle hamilelerde ve spesifik hasta gruplarında kullanımında dikkatli olunmalı hatta kaçınılmalıdır. Ayrıca katıştırma ihtimali göz önünde bulundurularak tüketilen bitkisel ürünlerin kalite kriterlerini karşılayabilirliğine dikkat edilmelidir. Bu durumdan yola çıkılarak tez çalışmasında eczane ve aktarlardan alınan numunelerin Avrupa Farmakopesi 7.0'a uygunluğu deneysel olarak araştırılmıştır. Çıkan sonuçlar bu tür ürünlerin temini konusunda eczanelerin güvenilirliğini tekrar kanıtlamıştır. Ayrıca Zingiber officinale Roscoe bitkisinin başlıca anti-emetik, anti-oksidan ve hasar giderici etkinliklerinin ve daha birçok bilimsel veri ile kanıtlanmış aktivitesi hakkında literatür taraması ve veri derlemesi yapılmıştır. Diyabetik rahatsızlıklarda karaciğer değerleri üzerine olumlu etkisi ön plana çıkan zencefilin daha çok kullanım gözlenen bulantı ve kusma rahatsızlıklarına, en çok post-operatif vakalarda ve gebelik durumlarında karşılaşıldığından teratojenite ve toksisite konuları özellikle incelenmiştir. Laboratuvar çalışmaları sonucu elde edilen bulgular gerek yazılı gerekse fotografik olarak toplanmış ve derlenen verilerle birlikte eczacılık literatürüne katkı yapılması amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Zingiber officinale Roscoe, Avrupa Farmakopesi 7.0, 6-Gingerol, Bulantı, Anti-oksidan Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 23883
Özet (Çeviri)
As we know the presence of historical and the present usage of Zingiber officinale Roscoe (ginger) and the presence of many scientific study reports which support this knowledge, make ginger a non-drug treatment agent. Especially in the case of use in pregnancy and in specific patient groups, unless the reliability is fully demonstrated, people must be careful even avoid from using ginger. In addition, consideration should be given to the ability to meet the quality and criteria of consumed herbal products for the possibility of embedding and grinding. As a result of this, in this master thesis, the samples which were taken from pharmacies and herbalists were investigated experimentally for their compliance with European Pharmacopoeia 7.0. The results have proved once again the credibility of the pharmacy for the sales of such products. In addition, literature review and data collection were made on the major activities of Zingiber officinale Roscoe like anti-emetic, anti-oxidant and ameliorative activities and such many other activities that were scientific data proved. Teratogenicity and toxicity issues have been particularly investigated since ginger, which has a positive effect on liver values in diabetic conditions, is most commonly encountered with nausea and vomiting disorders, most often in post-operative cases and during pregnancy. The findings which were obtained from laboratory studies were collected either photographed or written, and the aim was to contribute to the pharmaceutical literature together with the collected data.