The chedoke mc-master attitudes towards children with handicaps anketinin geçerlik ve güvenirlik çalışması the validity and reliability of the chedoke mc-master attitudestowards children with handicaps scale
- Tez No: 542539
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KİTİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Psikoloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Psychology
- Anahtar Kelimeler: CATCH, engel, çocuk, geçerlik ve güvenirlik, CATCH, handicap, children, validity and reability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı The Chedoke Mc-Master Attitudes Toward Children with Handicaps Anketinin geçerlik ve güvenirlik değerlendirmesini yaparak Türkçeye kazandırmaktı. Denizli ilindeki ortaokullar evren kabul edilerek, çalışma için her iki ölçekteki ortalama soru sayısı olan 36 dikkate alınarak, Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilk ve ortaöğretim statüsündeki okullarda küme örneklem yoluyla seçilen 11-15 yaş aralığında ki 1305 öğrenci üzerinde uygulama yapıldı. Geçerlik için yapı geçerliği, güvenirlik için ise paralel formlar yöntemi, madde toplam analizi, test tekrar test ve iç tutarlılık değerlerine bakıldı. Bu çalışmadan elde edilen verilerin sonunda, CATCH anketinin Türkçe uyarlamasının(T-CATCH) 11-14 yaş grubunun engellilere yönelik tutum ve davranışları değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir anket olduğu bulundu. Test-tekrar test sonuçları analizinde pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu (r: 0,840, p0.05). Engellilere yönelik tutum ve davranışların olumlu yönde değişiklik göstermesinin, erken yaşlardan itibaren başlayacak, ilk ve orta öğretim düzeyinde verilecek eğitimlerle, engelli akranla kurulacak ilişkinin kolaylaştırılmasıyla ve bu yöndeki projelerin toplum temelli eğitimlerle desteklenmesiyle artacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the validity and reliability of the Chedoke Mc-Master Attitudes Toward Children with Handicaps Scale. Secondary schools in Denizli province were accepted and the study was carried out on 1305 students between 11-15 years of age selected in the primary and secondary schools in Denizli. For validity, construct validity, reliability for parallel forms method, item total analysis, test retest and internal consistency values were examined. At the end of the data obtained from this study, it was found that the Turkish version of the CATCH scale (T-CATCH) was a valid and reliable scale that could be used to evaluate the attitudes and behaviors of the 11-14 age group. There was a positive correlation between test-retest results (r: 0.840, p 0.05). We believe that the positive change in attitudes and behaviors towards disabled people will start from the early ages, through the trainings to be given at the primary and secondary education level, by facilitating the relationship with the disabled peer and by supporting the projects in this direction with community based education.