İdiyopatik epiretinal membranı olan hastaların vitreus örneklerinin proteomiks yöntemi ile değerlendirilmesi
In patients with idiopathic epiretinal membrane, vitreous samples of patients with proteomics method
  1. Tez No: 542630
  2. Yazar: FATMA SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL LEVENT KARABAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: epiretinal membran, proteomiks, vitreus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç ve Kapsam: İdiyopatik Epiretinal Membranı olan hastalarda hastalığın olası patogenezi ve yeni tedavi yöntemleri gelişimi konusunda protein içeriğinin protemik yolla incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları A.D. Retina departmanında Mayıs 2017-Ağustos 2018 tarihleri arasında idiyopatik epiretinal membran tanısıyla pars plana vitrektomi uygulanacak 12 hastanın 12 gözü ve kontrol grubu olarak da herhangi sitemik hastalığı olmayan 12 hastanın 12 gözü çalışmaya dahil edildi. İki gruptan da steril şartlarda ve kontamisyona dikkat edilerek vitreus örnekleri alınarak proteomiks analizi yapıldı. Bulgular: ERM ve sağlıklı kontrol grubunun vitreus örneklerinin yapılan karşılaştırmalı proteom analizinde 24 protein spotunda regülasyon varlığı tespit edilmiştir. Kontrol grubuna göre çalışma grubunda Alpha-1-antitrypsin, Vitamin D-binding protein, Complement C3, Complement C4-B, Complement C4-A, Retinol-binding protein 4, Beta-crystallin B2, Ig kappa chain C region, Beta-crystallin S, Alpha-crystallin B chain, Alpha-1-antichymotrypsin, Opticin düzeylerinde azalma, Alpha-1-antitrypsin , Lambda-crystallin homolog , Alpha-2-HS-glycoprotein , Pigment epithelium-derived factor , Transthyretin , Prostaglandin-H2 D-isomerase , Apolipoprotein A-I , Glutathione peroxidase 3 , Beta-crystallin A3 , Zinc-alpha-2-glycoprotein , Apolipoprotein A-IV , Ig gamma-1 chain C region düzeyinde artma görüldü. Sonuç: Elde edilen veriler, yapılan biyoinformatik analizler ile birleştirildiğinde ERM gelişiminde rol alan inflamatuar mediyatörler dışında bahsettiğimiz proteinlerin de etkili olabileceği görülmüştür. Bu yapısal proteinlerin seçici regülasyonunun etyopatolojide yeni fikirler verebileceği gibi buna bağlı olarak da tedavi modaliteleri geliştirme konusunda da umut ışığı olabileceği düşünülmektedir.ERM' nın günümüzdeki tedavisi ve ERM tanılı insan vitreus modellerinin proteomiks çalışmalarının literatürdeki sayıları sınırlıdır. Bu sebeple bu çalışmanın literatüre katkısı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The aim of this study is to investigate the likely pathogenesis of the disease and new treatment modalities related with protein content in patients with idiopathic Epiretinal Membrane. METHODS: In Kocaeli University Faculty of Medicine Ophthalmology of the retina department between May 2017 and August 2018 with the diagnosis of idiopathic epiretinal membrane who underwent pars plana vitrectomy 12 eyes of 12 patients, and 12 eyes of 12 patients without any systemic disease as control group were included in the study. In both groups, vitreous samples were taken under sterile conditions and proteomics analysis was performed. RESULTS: By comparative proteome analysis of the vitreous samples of ERM and healthy control group, the presence of regulation in 24 protein spot was determined. In the ERM group, Alpha-1-antitrypsin, Vitamin D-binding protein, Complement C3, Complement C4-B, Complement C4-A, Retinol-binding protein 4, Beta-crystallin B2, Ig kappa chain C region, Beta-crystallin S, Alpha-crystallin B chain, Alpha-1-antichymotrypsin, Opticin levels decreased compared to the control group. In the ERM group,Alpha-1-antitrypsin , Lambda-crystallin homolog , Alpha-2-HS-glycoprotein , Pigment epithelium-derived factor , Transthyretin , Prostaglandin-H2 D-isomerase , Apolipoprotein A-I , Glutathione peroxidase 3 , Beta-crystallin A3 , Zinc-alpha-2-glycoprotein , Apolipoprotein A-IV , Ig gamma-1 chain C region levels increased compared to the control group CONCLUSION: The data obtained, combined with the bioinformatics analyzes, showed that the proteins we mentioned other than the inflammatory mediators involved in the development of ERM may also be effective.Selective regulation of these structural proteins may give new ideas in the etiopathology, and it may be hoped that there will be hope for developing treatment modalities.The current treatment of ERM and the proteomics studies of human vitreous models diagnosed with ERM are limited in the literature. The current treatment of ERM and the proteomics studies of human vitreous models diagnosed with ERM are limited in the literature. Therefore, we believe that this study will contribute to the literature. KEYWORDS: epiretinal membrane, proteomix, vitreous