Periodontal hastalığı olan elit haltercilerde tükürük kortizol seviyesi ve performans ilişkisi
Relationship between performance and salivary cortizol levels in elite weightlifters with perodontal disease
- Tez No: 542714
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLSEL OKUDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Halter, kortizol, sitokin, periodontal hastalık, performans, Weightlifting, cortisol, cytokine, periodontaldisease, performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı, periodontal hastalığı olan halter sporcularının periodontal tedavi öncesi ve sonrası, tükürük TNF-α, IL-6 ve kortizol değerlerini belirlemek ve performansa etkisini değerlendirmektir. Spor yaşamı en az 4 yıl olan, 14-18 yaşları arasında, periodontal hastalığı olan 15 elit erkek halter sporcu çalışmaya katıldı. Katılımcılardan, periodontal tedavi öncesi tükürük örnekleri alındı, Wingate testi uygulandı ve test sonrası tekrar tükürük örnekleri alındı. Periodontal tedavi sonrası katılmcılara tedavi öncesi işlemler aynen uygulandı. Tükürük örneklerinde IL-6, TNF-α ve kortizol değerleri incelendi. Periodontal tedavi öncesi uygulanan Wingate öncesi ve sonrasında tükürük IL-6 değeri istatiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir (p>0,05). Tükürük TNF-α değeri, tedavi öncesi uygulanan Wingate sonrasında, test öncesi değerine göre düşmüş olsa da, istatiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmemiştir (p>0,05). Tükürük kortizol değeri de, tedavi öncesi uygulanan Wingate öncesi ve sonrasında anlamlı bir değişim görülmemiştir (p>0,05). Periodontal tedavi sonrası tükürük biyomarkırların, Wingate öncesi ve sonrası değerlerine tekrar bakıldı. Ortaya çıkan sonuçlara göre tükürük IL-6 değeri için, uygulanan Wingate öncesi ve sonrasında anlamlı bir değişim tespit edilmedi. Tükürük TNF-α'nın, Wingate sonrası değerinin test öncesi değere göre düştüğü ve anlamlılık gösterdiği belirlendi (p0,05). Sonuç olarak, performans değerlendirmesi olarak kullanılan Wingate sonrasında sporcu performans değeri ile tükürük TNF-α değeri arasında ters orantı belirlenmiştir. Periodontal tedavi sonrası performans artarken, tükürük TNF-α değeri azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the saliva TNF-α, IL-6 and cortisol levels of the weightlifting athletes having peridontal disease before and after peridontal treatment and evaluate its effect to performance. Fifteen elit weightlifting athletes, between the ages of 14-18, doing sports at least for 4 years and having peridontal disease joined this study. Salivary samples of the participants were taken before the treatment and WT was applied. After the treatment, salivary samples of the participants were taken again and WT was applied. In the salivary samples, IL-6, TNF-α and cortisol levels were examined and compared with the levels before and after the test. Salivary IL-6 level before the treatment did not have a statistically significiant difference before and after the applied WT (p>0,05). Although salivary TNF-α level decreased after WT applied before the treatment, significiant difference was not seen (p>0,05). Between the WT levels of salivary kortizol applied before the treatment were not seen significiant difference (p>0,05). After peridontal treatment, levels of salivary biomarkers before and after WT were again examined. According to the outcomes, for salivary IL-6 level significiant difference was not seen between the WT levels applied. It was determined that salivary TNF-α level had decreased when compared to the level before the test after WT and also had shown a significance statistically (p0,05). As a result, after WT protocol used as performance evaluation, an inverse proportion was determined between the athlete performance level and salivary TNF-α level. While performance was increasing after peridontal treatment, salivary TNF-α level decreased.