Küresel iklim değişikliğine duyarlı su yönetiminin coğrafi bilgi sistemi kullanılarak modellenmesi: Küçük Menderes havzası örneği
GIS-based integrated modeling of water management under global climate change (Case study Kucuk Menderes basin)
  1. Tez No: 542813
  2. Yazar: FARAMARZ JUDY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KURUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel İklim Değişikliği, Su Yönetimi, Coğrafi Bilgi Sistemi, ulaştırma modeli, water demand and supply, climate change, dynamic model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ege Bölgesi'nde bulunan Küçük Menderes Havzası, bölgenin gıda ihtiyacını karşılayan ve hızla gelişmekte olan en verimli havzalarından birisidir. Havzanın mevcut su varlığı temel olarak; sektörlerin, yerleşimin, tarımın ve çevrenin (Yaban hayatı) ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak gelecek yıllar içerisinde iklim değişikliklerine bağlı olarak suyun azalması durumunda, havza suyunun paylaşılmasında canlı yaşamın en az etkilenecek şekilde davranılması gerekmektedir. Bu proje ile iklim değişikliğine bağlı değişen yağış miktarına duyarlı olarak sektörlere suyun öncelikler belirlendikten sonra ve akılcı bir şekilde dağıtılması için bir model üretilmesi hedeflenmiştir. Gıda üretimi için tarımsal işlevlerin kesintiye uğramadan yürütülmesi su olmadan mümkün değildir. Suyun en önemli kullanımı tarımsal üretim aşamasında gerçekleşmektedir. Bu proje ile yağış miktarının az olduğu ve buharlaşma miktarındaki artışın fazla olduğu kurak dönemlerde, havzada mevcut sektörlerin her biri için su dağıtımının nasıl olması gerektiği belirletip senaryo oluşturuldu. Havzada yağışın az olması durumunda Senaryo / Model; sanayi, tarım, yerleşim ve çevre sektörlerinin su talebi için su yönetim stratejisini açıklamaya yardımcı olur. Minimum ve maksimum toplam evsel su tüketimi, nüfusa ve yıllık kişisel su tüketimine dayalı olarak hesaplanmaktadır. Bununla birlikte ikinci olarak tarımsal amaçlı minimum ve maksimum toplam su tüketimi hesaplanmaktadır. Son olarak da çevre yaşamı su tüketimi, göllerin buharlaşması dikkate alınıp hesaplanmakta ve sanayi için ise gerekli su talebi farklı endüstriler bazında hesaplanmaktadır. Tarımda su kullanımının azaltılması, Sulamada yeni sistem ve yöntemlerin önerilmesi, toprakların geçirgenlik özellikleri dikkate alınarak kesintisiz ürün deseni planlaması, sanayi sektörlerinin suya bağımlılığı dikkate alınarak ihtisaslaşmaların oluşması önerilecektir. Sonuç olarak, dinamik bir model su talebi ve temini üzerine üretildi. Model farklı sektörler için su kıtlığını yönetip su eksikliği sırasında su tahsisini gösterir.
Özet (Çeviri)
Küçük Menderes basin is located in the Aegean Region, western Turkey. Küçük Menderes basin is one of the most productive regions that provide sufficient water to produce food for everyone in this region. Küçük Menderes basin basically provides water for different sectors; industrial, agricultural demand and environmental (wildlife) demand along with municipal (settlement) demand. In the coming years, climate change is expected to pose serious challenges in Küçük Menderes basin. Shortly, it is necessary to treat the basin water in such a way that the environmental demand is least affected. Most water use takes place in agricultural production therefore water scarcity, based on climate change, will directly affect on agriculture water demand. The aim of this research is increasing the understanding of water demand distribution to apply for different future climate change scenarios. Scenario/Model helps to comprehend what is water demand management strategy for different sectors; industrial, agricultural, municipal (settlement) and environmental demand during the lack of rainfall in the basin. In this project, according to the amount of rainfall, sector priorities determined and a model produced for water allocation during the change of years. In the first step, maksimum and minimum total municipal (settlement) demand is calculated based on population and water consumption by person for a year, as it follows in the second step, maksimum and minimum water demand for agriculture is computed. Environmental demand is calculated according to water demand for lakes and industrial demand is calculated by using water demand for different industries. By reducing water use in agriculture, the introduction of new systems and methods in irrigation, considering the permeability of soils, it will be suggested that specialization product dependence of the industrial sectors. As a result, a dynamic model is produced by calculating water demand and supply. Model manages water scarcity for different sectors and indicates water allocation during lack of water.