Effects of violent game addiction on executive functions, response inhibition and emotional memory
Şiddet içerikli oyun bağımlılığının yönetici işlevler, tepki inhibisyonu ve duygusal bellek üzerindeki etkisi
- Tez No: 408599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN IRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet içerikli oyun bağımlılığı, Yönetici işlevler, Tepki inhibisyonu, Duygusal bellek, Saldırganlık, Empati, Kişilik, Depresyon, Kaygı, Yaşam memnuniyeti, Violent game addiction, Executive functions, Response inhibition, Emotional memory, Aggression, Empathy, Personality, Depression, Anxiety, Life satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın birinci amacı, şiddet içerikli oyun bağımlılığının, yönetici işlevler, tepki inhibisyonu ve duygusal bellek üzerindeki etkisinin, saldırganlık, empati, kişilik, depresyon, kaygı ve yaşam memnuniyeti ile ilişkisini incelemektir. Çalışmanın ikinci amacı oyun bağımlısı olan kişilerin gösterdikleri belirtiler, oyun oynama arzusu ve oyun oynama dürtüsü gibi değişenler temelinde oyun bağımlılığını teşhis etmede gerekli olan esasların belirlenmesine katkı sağlamaktır. Çalışma 20 kız, 34 erkek üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Katılımcılar, haftalık oyun oynama süresi, DSM baz alınarak oluşturulmuş patolojik kumar bağımlılığı belirtileri ve oyun bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlara göre bağımlı, risk grubu ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. Katılımcıların ilgili psikolojik süreçleri, Weiss Arzu Etme Ölçeği, Oyun Oynama Dürtüsü Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Buss Perry Agresyon Ölçeği (BPAÖ), Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği (DSAÖ), Eysenck Kişilik Anketi Kısa Formu(EKA-GGK), Kişilerarası Tepkisellik Ölçeği (KTÖ) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu uygulanarak ölçülmüştür. Ayrıca, bilişsel süreçleri ölçmek için yönetici işlevler, tepki inhibisyonu ve duygusal bellek görevleri kullanılmıştır. Sonuçlar, şiddet içerikli oyun oynamanın yürütücü işlevler ve tepki inhibisyonunu olumsuz etkileyebildiğini göstermiştir. Fakat duygusal uyaranlara verilen yanıtlardaki yanlılık açısından gruplar arasında bir fark gözlenmemiştir. Ayrıca, risk ve bağımlı gruplardaki kişilerin oyun oynama arzusu ve dürtüsünün, saldırganlık ve psikotisizm seviyelerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Öte yandan, depresyon, kaygı, empati ve yaşam memnuniyeti açısından gruplar arasında bir fark elde edilmemiştir. Bu bulgular ilgili literatür altında tartışılmıştır. Ayrıca, gelecekteki çalışmalara ve klinik uygulamalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The first goal of the studywas to investigate theeffect of violent game addiction on executive functions, response inhibition and emotional memory and its relationships aggression, empathy, personality, depression, anxiety, life satisfaction. The second goal was to contribute literature to be constituted diagnostic criteria for gaming addiction by evaluating game urging and craving and symptoms of people who can be addicted. This study was conducted with 54 university students (20 female, 34 male). Participants were separated into three groups (namely addicted, risk group, and controls) based on the amount of time they spend for violent game playing and DSM based pathological game addiction symptoms adapted from DSM based pathological gambling symptoms and their scores on game addiction. A questionnaire package includingWeiss Craving Scale, Game Urging Scale, Beck Depression Inventory (BDI-I), Buss-Perry Aggression Scale (BPAQ), State-Trait Anxiety Inventory (STAI), The short-form Revised Eysenck Personality Questionnaire (EPQR-A), Interpersonal Reactivity Index (IRI) and World Health Organization Quality of Life Scale-BREF (WHOQOL-BREF)was administered to measure psychological factors. Beside, a series of cognitive tasks which were executive functions, response inhibition and emotional memory were conducted to examine cognitive functions. The results revealed that excessive amount of time violent game playing might negatively affect executive function and response inhibition performance. However,there were not any differences between groups in terms of response bias for emotional stimuli. Results also indicated that participants in risk and addicted groups had higher levels of craving, urging,aggression and psychoticism score. On the contrary, there were not any differences between groups in terms of level of depression, anxiety, empathy and life satisfaction.These findings were discussed under the light of relevant literature and future directions for research and clinical practice were recommended.