Frig Yolu'nun turizm ve kültür rotası açısından değerlendirilmesi
Evaulation of Phrygian Way in terms of tourism and cultural route
  1. Tez No: 542897
  2. Yazar: MUHAMMED KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN DOĞAN GÜRBÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Rotası, Kültürel Miras, Dağlık Frigya Bölgesi, Frig Yolu, Seyahat Motivasyonu, Seyahat Alışkanlıkları, Cultural Route, Cultural Heritage, Mountainous Phrygia, Phrygian Way, Travel Motivations, Travel Habits
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türkiye'de kültür rotalarının sayısı artmakla birlikte 2018 yılı itibarıyla uluslararası standartlarda geliştirilen toplam 21 kültür rotası bulunmaktadır. Bu rotalardan birini de 2013 yılında tamamlanan ve bu çalışmanın konusu olan Frig Yolu oluşturmaktadır. Frig Yolu, sahip olduğu birçok doğal ve kültürel varlıklar ile hem yurt içinden hem de yurt dışından birçok turistin ilgisini çekmektedir. Bu çalışmanın amaçları, Frig Yolu'nu kültür rotası kavramı kapsamında ele alarak bu rota üzerinde bulunan Frigler ve ardından gelen diğer uygarlıklar tarafından inşa edilen kültürel varlıklar ile doğal güzellikler hakkında ayrıntılı bilgiler sunmak ve bunun yanında Frig Yolu'nu yürüyen turistlerin demografik özelliklerini, seyahat alışkanlıklarını, seyahat motivasyonlarını, genel memnuniyet düzeylerini ve davranışsal niyetlerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda ilgili literatür taraması yapıldıktan sonra Frig Yolu'nu yürüyen turistlere yönelik bir yapılandırılmış soru formu düzenlenmiştir. Frig Yolu'nu yürüyen 236 kişiden elde edilen veriler kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Frig Yolu rotasını yürüyenlerin kendilerini gezgin olarak tanımlayan, eğitim ve gelir düzeyi yüksek, ağırlıklı olarak orta yaş grubunda, genellikle arkadaş gruplarıyla 1-2 gün konaklayan ve daha önce Türkiye'deki diğer kültür rotalarını yürüyen turistlerden oluştuğu görülmüştür. Frig Yolu'nun yeni sayılabilecek bir kültür rotası olmasına karşın katılımcıların büyük çoğunluğu tarafından beklentileri karşılayan, tekrar ziyaret edilmek istenen ve başkalarına tavsiye edilmek istenen bir rota olduğu ortaya çıkmıştır. Frig Yolu'nu yürüyen turistlerin seyahat motivasyonlarının ise sakinlik arayışı, deneyim arayışı, kişisel gelişim, dünyayı tanıma ve bağımsız seyahat etme boyutlarında incelenebileceği tespit edilmiştir. Bu boyutların turistlerin demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bu araştırmanın, turizm alanındaki karar vericiler açısından, alternatif turizm kapsamında yeni bir çekim merkezi sayılabilecek Frig Yolu ile ilgili etkili kararlar alınmasında ve uygulamaya dönük somut adımlar atılmasında yardımcı bir kaynak olması planlanmaktadır. Bunun yanı sıra turizm alanında faaliyet gösteren işletme sahiplerine ve girişimcilere hedef pazarı daha iyi tanımaları ve buna uygun olarak ürün geliştirmelerine yardımcı olacak bilgileri sunması bakımından uygulamaya dönük katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
While the number of the culture routes in Turkey increase, there are 21 culture routes developed in international standards. One of these routes is the Phrygian Way which was completed in 2013 and becomes the subject of this study. Having many natural and cultural values, Phrygian Way has attracted the attention of many tourists both domestically and from abroad. The purposes of this study are to present detailed information about the cultural assets built by Phrygians and the other following civilizations and about the natural beauties by considering Phrygian Way in the context of cultural route, and besides that to reveal demographic characteristics, travel habits, travel motivations, general levels of satisfaction and behavioral intentions of tourists walking the Phrygian Way. Within this context, a questionnaire form was prepared for the tourists walking the Phrygian Way, after conducting the related literature survey. Data obtained from 236 people walking Phrygian Way were analyzed extensively. As a result of study, it was seen that the people walking the Phrygian Way consist of tourists identifying themselves as traveller, having high levels of education and income, mainly in middle age group, usually staying 1-2 days with a group of friends and walked other cultural routes in Turkey before. Although Phrygian Way can be considered as a new route, it has been revealed as a route to meet the expectations, to be visited again and to be recommended to others by the majority of the participants. It has been determined that the travel motivations of the tourists walking the Phrygian Way can be examined under the headings of seeking peace, seeking experience, personal development, recognizing the world and traveling independently. These factors were determined to show statistically significant differences according to demographic characteristics of the tourists. This study will be a helpful source for effective decision-makers and for taking concrete steps towards implementation about Phrygian Way, which can be considered as a new center of attraction in the context of alternative tourism, for decision makers in the field of tourism. In addition to this, it will provide practical contributions to business owners and entrepreneurs active in the field of tourism by presenting information helpful to better understand the target market and to develop products accordingly.