Ehl-i Sünnet'in Bâtıniliğe karşı tutumu ve Bâtınîlik kavramı
The attitude of The Ehl-i sünnet to the Bâtinîya and the Bâtinîye concept
  1. Tez No: 542935
  2. Yazar: ÖMER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN TAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl-i Sünnet, Bâtınîlik, Mezhep, İslam, İsmaililik, Fatımilik, Karmatilik, Şiilik, Hasan Sabbah, Selçuklu Devleti, Ahl al-Sunnah, Bâtiniya, Sect, Islam, Ismailism, Fatimilik, Karmatilik, Shi'ism, Hasan Sabbah, Seljuk State
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İslam dünyasında oldukça etkili olan düşüncelerden biriBâtınîlik kavramıdır. Bâtınîlik zihniyeti, bazen eski kültür ve dinler bazen de Şiilik aracılığıyla Sünnî dünya ile epey mücadele içerisine girmiştir. Bâtınîlik algısında pek çok etkenin olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Ehl-i Sünnet'in Bâtıniliğe karşı tutumu ve Bâtınîlik kavramı detaylı bir şekilde incelenerek, Ehl-i Sünnet'in ve Bâtınîliğin izlediği yollar karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın Ehl-i Sünnetin Bâtınîliğe karşı tutumu konusuyla ilgili araştırma yapan yazar, araştırmacı, ilim ve bilim dünyasına ışık tutması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the ideas that is very influential in the Islamic world is the Bâtiniya concept. The Bâtiniya mentality, entered into sometimes old cultures and religions, sometimes into a struggle with the Sunni world in the former Shi'ism. Many factors appear in the perception of Bâtiniya. In this study, the Ahl Sunnah attitude against Bâtini and concept of Bâtini examined in a detailed way and the follow the paths of Sunni and Batini are compared.It is thought that this study shed light on the subject of Ahl al-Sunnah's being Bâtiniya for persons writer, researcher who study about in the science and knowledge world.