Tip 2 diyabetli bireylere verilen karbonhidrat ve yağ oranları farklı iki öğle yemeğinin kan glikoz ve kan yağlarına olan etkisi
The effects of two lunches, given to individuals with type 2diabetes, on blood glucose and blood lipids varying in carbohydrate and fat ratios
  1. Tez No: 542969
  2. Yazar: MUTEBER GİZEM KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY KARŞIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, etli ekmek, postprandial, glikoz, insülin, Type 2 diabetes, etli ekmek, postprandial, glucose, insülin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Diyabetli bireylerin kan glikoz düzeylerinin istenilen seyirde olması, kişinin mikro ve makrovasküler komplikasyonlara yakalanma riskini düşürerek, hayat kalitesini arttırmaktadır. Tip 2 diyabetik bireylerin kan glisemi düzeyine etki eden faktörlerden biri; diyetin besin örüntüsüdür. Bu çalışmanın amacı tip 2 diyabetli bireylere verilen izokalorik, karbonhidrat ve yağ oranı farklı iki öğle yemeğinin, kan glikoz ve kan yağlarına olan etkilerini değerlendirmektir. Beden kütle indeksi (BKİ) 25-30 kg/m2 olan, 33 tip 2 diyabetli bireyin katıldığı çalışmada, bireylere 7 gün ara ile iki farklı öğle yemeği sunulmuştur. Bu yemeklerden test yemeği olan etli ekmek, çalışmanın gerçekleştirildiği Konya ilinde sıklıkla tüketilmektedir. Yemeklerin besin değeri bilgilerine Beslenme Bilgi Sistemi' nden (BEBİS) erişilmiştir. Bu yemeklerin tüketiminin öncesi ve sonrasında (0-180 dakika) yarım saat aralıklarla katılımcılardan venöz kan örneği alınmıştır. Kan örneklerinden glikoz, insülin, LDL-K, HDL-K ve trigliserit gibi kan parametrelerinin analizi yapılmıştır. Verilerin analizi, SPSS 23.0 programı ile %95'lik güven aralığında değerlendirilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p 0,05), kan insülin değerlerinin zamana göre değişim grafiğinin eğri altı alan total değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Etli ekmeğin bireylerin kan parametrelerine olan etkisiyle ilgili daha detaylı ve konunun farklı yönlerinin de ele alındığı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that diabetic individuals' blood glucose level is at a desired course increases their life qualities as a result of reducing the risks of micro and macro vascular complications. One of the factors affecting the blood glucose level of individuals with type 2 diabetes is known to be the food pattern of a diet. The aim of this study was to assess the effects of two different lunches on blood glucose and blood lipids with different isocaloric, carbohydrate and lipid ratios given to individuals with type 2 diabetes. In the study, which included 33 individuals with type 2 diabetes at 25-30 BMI indexes, the participant individuals were offered two different kinds of lunches within 7 day-intervals. Etli ekmek, which was used as the test meal among these dishes, is frequently consumed in the province of Konya where the study was carried out accordingly. Nutrient values of the meals were accessed from BEBİS. Venous blood samples were collected from the participants at half an hour before and after the consumption of these meals (0-180 minutes). Blood parameters such as glucose, insulin, LDL-C, HDL-C and triglyceride were analyzed through blood samples. The data were analyzed using SPSS 23.0 program at 95% confidence interval, whereas the statistical significance level was determined as p 0,05) between the values of the change in blood glucose values of the participants before and after their consumptions of the standard meal and etli ekmek; on the other hand, the difference between the values of the blood insulin values and the values below the curve were found to be statistically significant (p 0.05). Thus, it seems that there is a need for more detailed studies on the effect of etliekmek on blood parameters of individuals as well as the different aspects of the relevant subject.