The impact of financial Managment practices on the growth and development of micro and small scale enterprises the case of Addis Ketema Sub city Addis Ababa, Ethiopia
Finansal yönetim uygulamalarının mikro ve küçük işletmelerin büyüme ve gelişmeleri üzerine etkisi. (Addis Ketema belediyesi, Addis Ababa, Etiyopya)
- Tez No: 543004
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL HAKAN KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: MKİ, Fınansal Yönetimi, Büyüme ve Gelişme, MSE, Financial Management, Growth & Development
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çeşitli çalışmalara göre, finans eksikliği, gelişmekte olan ülkelerde Mikro ve Küçük İşletmeler'in (MKİ) en baskın kısıtı olarak gözükmektedir. Bu nedenle, bu işletmelerin geliştirmek için finansal kaynağın yönetimi kritik öneme sahiptir. Bunu göz önünde bulundurarak bu çalışma finansal yönetim uygulamasının MKI'lerin büyümesi ve gelişmesi üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırmacı, veri toplamayı kolaylaştırmak amacıyla çalışmanın coğrafi kapsamı Addis Ketema belediyesi, Addis Ababa, Etiyopya olarak seçti. Çalışma, birincil ve ikincil veri kaynaklarını kullanmıştır. Anket verileri, özenle tasarlanmış bir soru formülü aracılığıyla 146 MKİ sahiplerinden / yöneticisinden elde edilmiştir. Bu MKİ'ler, tekstil ve konfeksiyon, gıda işleme ve metal & ahşap işleri olmak üzere 3 ana sektörden orantılı olarak seçilmiştir. Bireysel numune birimleri kolayda örneklem yöntemi olarak adlandırılan olasılık dışı bir örnekleme tekniği kullanılarak seçilmiştir.. Ayrıca, hedef popülasyonu 896 olduğundan, çalışmayı yürütmek için gereken örnek büyüklüğünü belirlemek için bir formül uygulanmıştır. Veri toplandıktan sonra, Betimsel ve Açıklayıcı bir veri analizi yöntemi uygulandı. Genel özellikleri ve değişkenleri tanımlamak için merkezi eğilim ölçüleri kullanılırken, değişken istatistik araçları özellikle Regresyon analizi ve Pearson korelasyon katsayısı değişkenler arasındaki etki ve ilişkileri ölçmek için uygulanmıştır. Buna göre, finansal yönetim ile büyüme ve gelişme arasında güçlü bir ilişki bulunmasına rağmen, MKİ'lerin performansını güçlü bir şekilde etkileyen zayıf finansal yönetim uygulaması gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to various studies, lack of finance is the most dominant constraint of Micro and Small Business in developing countries. Hence, management of financial resource is critical for small business development. Taking this, the study aimed in assessing the impact of financial management practice on growth and development of MSEs. The researcher chose Addis Ketema sub-city, Addis Ababa, Ethiopia as its geographical scope for the study due to its convenient nature to collect data. The study used both primary and secondary sources of data. Survey data was obtained from 146 MSE owners/ managers through carefully designed questioner. These MSEs were proportionally selected from 3 main sectors which are textile and garment, food processing, and metal & wood work. Individual sample units were selected using a non-probability sampling technique called the convenience method. Further, due to definite nature of the population which was 896, a formula was implemented to determine the sample size needed to conduct the study. Once data is collected, a Descriptive and Explanatory method of data analysis was implemented. Measures of central tendency was used to describe the general characteristics and variables while, inferential statistics tools specifically, Regression analysis and Pearson correlation coefficient was applied to measure the impact and relationships that exist between variables. Accordingly, despite strong relationship found between financial management and growth & development, poor financial management practice which strongly affect performance of MSEs was observed.