Kurumsal yönetimde risk yönetimi uygulamalarının finansal performans üzerine etkisi: Otomotiv sektöründe bir araştırma
The impact of risk management practices in corporate governance on financial performance: An application in the automotive sector
- Tez No: 964738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Risk Yönetimi, Yapay Sinir Ağları, Finansal Performans, Otomotiv Sektörü, Corporate Governance, Risk Management, Artificial Neural Networks, Financial Performance, Automotive Sector
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi Programlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kurumsal yönetim; şirket içerisindeki menfaat sahipleri arasındaki ilişkileri düzenleyen, çıkar çatışmalarını çözümlemeyi amaçlayan ve şirketin uzun vadeli değerini artırmayı hedefleyen bir sistemdir. Temel ilkeleri: adalet, sorumluluk, hesap verebilirlik ve şeffaflıktır. Bu çalışma, kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde yürütülen risk yönetimi uygulamalarının, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin finansal performansları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenen Kurumsal Yönetim Endeksi'nde yer alan ve yüksek derecelendirme notuna sahip otomotiv firmaları oluşturmuştur. 2018–2024 dönemine ilişkin finansal tablolar kullanılarak gerçekleştirilen analizlerde, işletmelerin kurumsal yönetim yapılarının ve risk yönetimi süreçlerinin performans üzerindeki yansımaları değerlendirilmiştir. Metodoloji kapsamında, firmaların finansal verileri Excel ortamında düzenlenmiş, yapay sinir ağları (YSA) modeli için işlenebilir hale getirilmiş ve SPSS yazılımı aracılığıyla analiz edilmiştir. YSA yönteminin tercih edilmesinde, doğrusal olmayan ilişkileri modelleyebilme kapasitesi ve geleneksel analiz tekniklerine göre daha isabetli tahminler sunabilme özelliği belirleyici olmuştur. Araştırma modelinde kurumsal yönetim derecelendirme notu, iç denetim ve COSO çerçevesi faaliyetleri, işletme büyüklüğü, uyum riskleri, faaliyet oranları, kârlılık oranı ve stratejik riskler gibi değişkenler kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, kurumsal yönetim derecelendirme notu, işletme büyüklüğü ve iç denetim süreçlerinin finansal performans üzerinde en güçlü etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Uyum riskleri ve faaliyet oranlarının performansı destekleyici rol üstlendiği; buna karşılık stratejik riskler ve kârlılık oranının sınırlı düzeyde etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, etkin risk yönetimi ve güçlü kurumsal yönetim mekanizmalarının, finansal istikrarın sağlanmasında ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesinde kritik rol oynadığını göstermektedir. Araştırmanın sonucunda, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin uzun vadeli rekabet avantajı elde edebilmeleri için kurumsal yönetim ilkelerine uyum düzeylerini artırmaları, risk yönetimi politikalarını daha kapsamlı ve bütünleşik bir şekilde uygulamaları gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca bulgular, yatırımcı güveninin tesis edilmesi ve işletme değerinin sürdürülebilir biçimde artırılması açısından kurumsal yönetim ile risk yönetimi entegrasyonunun stratejik bir gereklilik olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is a system that regulates the relationships among stakeholders within a company, aims to resolve conflicts of interest, and seeks to enhance the long-term value of the organization. Its fundamental principles are fairness, responsibility, accountability, and transparency. This study aims to examine the impact of risk management practices carried out within the framework of corporate governance principles on the financial performance of companies operating in the automotive sector. The sample of the research consists of automotive firms included in the Corporate Governance Index established by the Capital Markets Board of Turkey (CMB) and holding high governance scores. Financial statements covering the period 2018–2024 were analyzed to evaluate the reflections of corporate governance structures and risk management processes on firm performance. Methodologically, the financial data of the firms were organized in Excel, adapted for the Artificial Neural Network (ANN) model, and analyzed through SPSS software. ANN was preferred due to its ability to model nonlinear relationships and provide more accurate predictions compared to traditional analysis techniques. The research model included variables such as corporate governance rating, internal audit and COSO framework practices, firm size, compliance risks, activity ratios, profitability ratios, and strategic risks. The findings reveal that corporate governance rating, firm size, and internal audit processes conducted within the COSO framework have the strongest impact on financial performance. Compliance risks and activity ratios also make supportive contributions, while strategic risks and profitability ratios have relatively limited effects. These results demonstrate that effective risk management and robust corporate governance mechanisms play a critical role in ensuring financial stability and supporting sustainable growth. In conclusion, the study emphasizes that for companies in the automotive sector to achieve long-term competitive advantage, it is essential to strengthen compliance with corporate governance principles and to implement risk management policies more comprehensively and in an integrated manner. Furthermore, the findings indicate that the integration of corporate governance and risk management is a strategic necessity for enhancing investor confidence and sustaining firm value.