'Kur'an Yolu Türkçe Meal ve Tefsiri' adlı eserin Esbab-ı nüzul açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the study titled 'The Way of the Qur'an in Turkish Meaning and Tafsir' in the context of Asbab al nuzul
  1. Tez No: 543028
  2. Yazar: SEYFULLAH PAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nüzul, İnzal, Sebep, Esbab, Kur'an Yolu, Asbab Al-Nuzul, Revealing Reason, Conditions, Qur'an Way
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmamızın konusu,“Kur'an Yolu Türkçe Meal ve Tefsiri”isimli eserin esbab-ı nüzul açısından değerlendirilmesidir. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından olan eser, günümüz ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ve klasik tefsir birikiminden istifade edilerek uzmanlık alanlarında yetkin olan akademisyenlerden oluşan bir heyet tarafından hazırlanmıştır. Tefsirde; esbab-ı nüzul rivayetlerine, ayetlerin açıklanması ve yorumlanması noktasında önem verilmiştir. Bu çalışmamızda; söz konusu rivayetlerin takdim şekli, müelliflerin rivayetlerle ilgili kanaatleri, müfessirlerin görüşlerine yer vermeleri, hem fikir oldukları veya katılmadıkları yorumlarla ilgili görüş ve kanaatleri, bu rivayetlerin özel muhataplarına verdiği mesaj ile günümüze verdiği mesajların neler olabileceğine dair müelliflerin görüşleri incelenmiştir. Bu eserde başvurulan esbab-ı nüzul bilgilerinin, rivayet durumu, içeriği, kabul veya reddedilmesi, birden fazla kullanımı, ayetin manasına etkisi ve hükme delil olması ile ilgili müellifler tarafından yapılan yorumlar incelenerek tarafımızca değerlendirilmiştir. Eserin incelenmesi sonucunda, nüzul sebebi rivayetlerinin sened bölümü ile ilgili verilen bilgilerin yetersiz olduğu dikkati çekmektedir. Bazen rivayetler aktarılırken kullanılan“tefsirlerde aktarılan rivayete göre…”gibi genel ifadelerden dolayı bahsedilen tefsirlerin hangileri olduğu anlaşılmamaktadır. Ayrıca müelliflerin“anlaşılır bir tefsir yazabilme”kaygılarının, eserin akıcılığını olumsuz etkilediği hissedilmektedir. Fakat dil ve üslûp yönü ile akıcı olması, her kesimden okuyucuların anlayabileceği şekilde sade olması, günümüze verdiği mesajların dikkate alınmış olması gibi özelliklerinin olması sebebiyle kanaatimiz daha çok olumlu yöndedir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is to evaluate the work called“the way of the Qur'an in Turkish meaning and tafsir”in terms of Asbāb al-nuzūl. The publication of the presidency of Religious Affairs has been prepared by a committee of academicians who are competent in the fields of expertise by taking into consideration the needs of today and taking advantage of the classical tafsir. In the tafsir, emphasis was given to the narratives of Asbāb al-nuzūl at the point of explanation and interpretation of the verses, In this work, about the narratives of related subject, the presentation style, the opinions of the authors about the narrations, interpretations that they both agree or disagree with, the message of these narratives to private interlocutors, the views of the authors what might be the daily messages related to the Asbāb al-nuzūl narrations are examined. In this work, interpretations made by the authors regarding the status of narrations, content, acceptance or rejection of the information referred to in the esbab-ı nusul, the use of more than one, the effect of the verse on the meaning of the verse and the evidence of the judgment were examined and evaluated by us. As a result of the examination of the work, it is noted that the information given about the part of the narrations of the Asbāb al-nuzūl is insufficient. Sometimes, it is not clear which of the above mentioned tafsirs are due to the general expressions such as“according to the narrations in the tafsirs...”used when narratives were quoted. In addition, it is felt that the concerns of the authors about“writing an understandable tafsir”negatively affect the flow of the work. However, our opinion is more positive because it is fluent in language and style, simple in every way readers can understand, and has the features of daily messages taken into account.