Türkiye'de medikal turizmin Swot-AAS ile incelenmesi
Investigation of medical tourism with Swot-ANP in Turkey
- Tez No: 543032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖNDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, İşletme, Health Care Management, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Medikal turizm, Strateji, SWOT analizi, AAS, Medical tourism, Strategy, SWOT analysis, ANP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Sağlık hizmetlerinin küreselleşmesinin ve hızla ticarileşmesinin ortaya çıkardığı sonuçlardan biri olarak karşımıza çıkan medikal turizm kavramı, sağlık hizmetlerine ulaşımda ülke sınırlarının belirleyici rolünü ortadan kaldırmıştır. Günümüzde hastalar kendi ülkelerindeki tedavi seçeneklerine ek olarak, belirledikleri çeşitli kriterlere göre, farklı ülkelerdeki tedavi seçeneklerini de göz önünde bulundurarak seçim yapmaktadırlar. Medikal turizmin fırsatlarla dolu niş bir alan sunması ve sağladığı yüksek katma değer, çok sayıda ülke ve kuruluşu bu konuda strateji geliştirmeye yönlendirmiştir. Medikal turizm stratejileri arasında; kaliteli hizmet sunumu, kolaylaştırıcı yapısal reformlar (vize kolaylıkları, vergi teşvikleri vb.), altyapı düzenlemeleri ile birlikte tanıtım ve pazarlama faaliyetleri sayılabilir. Türkiye“Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018”de bu kapsamda geliştirdiği dört adet stratejiye yer vermiştir. Ancak bu stratejilerin önem dereceleri belirsizdir. Belirlenen stratejilerin kantitatif olarak değerlendirilmesi ve önceliklenmesi karar verme aşamasında oldukça önemlidir. Türkiye'nin medikal turizm pazarındaki güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerin iyi analiz edilmesi, medikal turizmde strateji belirleme açısından oldukça önemlidir. Çalışma kapsamında, medikal turizm sektörünün tüm paydaşlarının görüşlerine yer verilecek şekilde, alanında uzman 20 kişi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Bu yöntemle Türkiye'nin medikal turizm alanındaki SWOT analizi ve belirlenen stratejilere, Analitik Ağ Süreci (AAS) yöntemi entegre edilerek, Türkiye için en uygun medikal turizm stratejisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre,“Medikal turizme yönelik kurumsal ve hukuki altyapının geliştirilmesi”stratejisi en önemli strateji olarak belirlenmiştir (% 34,99). Bu stratejiyi sırasıyla;“Medikal turizm alanında fiziki ve teknik altyapının iyileştirilmesi”(% 24,67),“Medikal turizm alanında etkin tanıtım ve pazarlama yapılması”(% 20,47) ve“Medikal turizm hizmet kalitesinin artırılması”(% 19,87) stratejileri izlemektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the globalization and rapid commercialization of health services, the decisive role of the national borders in access to health services has disappeared. In addition to the treatment options in their own countries, the patients make a choice by considering treatment options in different countries according to the various criterias. Medical tourism's offering a niche field full of opportunities and the high added value it provides has led many countries and organizations to develop strategies in this regard. Among the medical tourism strategies; quality service delivery, facilitating structural reforms (visa facilities, tax incentives, etc.), infrastructure arrangements as well as promotion and marketing activities. Turkey“Tenth Development Plan 2014-2018”has touched on four strategies developed in this context. However, the significance of these strategies is unclear. The quantitative evaluation and prioritization of the identified strategies is very important in the decision-making process. Analysis of strengths and weaknesses, opportunities and threats of Turkey in terms of medical tourism is very important in terms of strategy determination. Within the scope of the study, 20 people expert in their fields have been interviewed face-to-face. which included the opinions of all stakeholders of the medical tourism sector. With this method, SWOT analysis and Turkey's medical tourism sector in the identified strategies, Analytic Network Process (ANP) by integrating methods, the most appropriate medical tourism strategy for Turkey has been determined. According to the study results,“Development of institutional and legal infrastructure for medical tourism”strategy has been determined as the most important strategy (34,99 %). This strategy follows the strategies;“Improvement of physical and technical infrastructure in the field of medical tourism”(24,67 %),“Effective promotion and marketing in the field of medical tourism”(20,47 %) ve“Increasing the quality of medical tourism service”(19,87 %) respectively.