Sağlık turizmi kapsamında medikal turizm pazarlaması: Türkiye medikal turizmşirketleri üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 715976
  2. Yazar: TEZEL ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜÇHAN KAYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Turizm, Health Care Management, Healthcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Sağlık Turizmi, Sağlık Turizm Pazarlaması, Medikal Turizm Pazarlaması, Türkiye Medikal Turizm Sektörü, Medical Tourism, Health Tourism, Health Tourism Marketing, Medical Tourism Marketing, Turkey Medical Tourism Industry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünya genelinde son yıllarda büyük bir gelişme gösteren medikal turizm sektörü, ülke eknomilerine büyük katkılar sağlayan destinasyonlar olarak öne çıkmaktadır. Bu anlamda Türkiye, sahip olduğu coğrafi konumu, tarihi ve doğal kaynakları nedeniyle medikal turizm alanında cazibe merkezi olarak göze çarpmaktadır. Türkiye'nin sahip olduğu iklim yapısı, turizm sektöründe var olan devlet ve sektör tecrübesi, yakın coğrafyalara olan uçuş mesafesi avantajı, dünya genelindeki rakip ülkelere göre daha uygun fiyat politikasına sahip hizmetler sunması medikal turizm alanında Türkiye'nin avantajlı bir konumda olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacını; sağlık turizmi kapsamında medikal turizm pazarlaması ve Türkiye medikal turizminde medikal turizm işletmelerinin mevcut durumlarının incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında nicel araştırma tekniğinden ve SWOT analizi ölçeğinden yararlanılmıştır. Türkiye'de medikal turizm alanında birleştirici güç olarak faaliyet gösteren derneklerin üye şirket yöneticileri ile gerçekleştirilen araştırma 108 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Medikal turizm alanında işletmelerinin gösterdiği faaliyetleri, pazarlama çalışmalarını, devlet politikalarını ve desteklerini yeterli bulmaktadır. Türkiye'deki terör olaylarının ve medikal turizm alanındaki rakip ülkelerin yaptıkları çalışmaların ülke genelinde medikal turizm faaliyetlerine olumsuz etkiler bıraktığı görülmektedir. Türkiye'nin kültürel, tarihi ve turistik bir destinasyon sahip olması, Türkiye'nin medikal turizm alanında dünya genelinde bir marka değerinin oluşmaya başlaması, Türkiye'ye olan kısa uçuş mesafeleri ve devlet politikalarınında medikal turizm anlamında olumlu bir durum seyretmesi avantaj sonucuna varılmıştır. Medikal turizmi etkileyen faktörler arasında en önemli etken olarak terör olaylarının olumsuz sonuçlar doğurduğu ve turist sayısını azaltmaktadır. Medikal turizm alanunda çalışan personelleri hizmet verebilme açısından bilgi ve beceri düzeyleri yeterli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The medical tourism sector, which has shown great development in recent years, is one of the destinations that make great contributions to the national economy. In this sense, Turkey's geographical position has, in the area of medical tourism due to historical and natural resources it stands out as a center of attraction. Climate structure in which Turkey has, a state that exists in the tourism sector and industry experience, flight distance advantage that the neighboring region, according to the competitors in the world across the country to provide services with a more affordable price policy is to ensure that in an advantageous position of Turkey in the medical tourism field. Therefore, the purpose of this study; The scope of medical tourism, health tourism marketing and Turkey are examining the current state of medical tourism, medical tourism business. Quantitative research technique and SWOT analysis scale were used in the study. the association operates as a unifying force in the field of medical tourism in Turkey, a member company executives conducted by the research was carried out with 108 participants. He finds the activities, marketing studies, government policies and supports of the enterprises in the field of medical tourism sufficient. Terrorist incidents in Turkey and across the country their work in the medical tourism field competing countries has left a negative impact on medical tourism activities. Turkey's cultural, have historical and tourist destination, Turkey's medical worldwide in the field of tourism will begin to form a brand value of the short flight distance from Turkey and state policies favorable situation in terms of medical tourism was concluded advantage results. The most important factor among the factors affecting medical tourism is that terrorist events have negative consequences and reduce the number of tourists. The knowledge and skill levels of the personnel working in the field of medical tourism are considered sufficient.