Sazan balığı (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) yetiştiriciliğinde gün ışığı süresinin uzatılmasının büyüme parametrelerine etkisi
The effect of extension of the day light on the growth parameters of common carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) farming
  1. Tez No: 543054
  2. Yazar: HACER ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ALİYE HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Aynalı sazan, Cyprinus carpio, fotoperiyot, Mirror carp, Cyprinus carpio, photoperiod
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan aynalı sazan (Cyprinus carpio) balıklarında gün ışığı süresinin uzatılarak uygulanan farklı fotoperiyot rejimlerinin büyüme parametreleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Çalışmada ortalama canlı ağırlığı 73.53±25.50 g olan büyük balık ve ortalama canlı ağırlığı 24.46±8.20 g olan küçük balık grupları kullanılmıştır. Her balık grubuna doğal aydınlatma (A); 18A:6K (18 saat aydınlatma, B) ve sürekli aydınlık (C) olmak üzere 3 farklı fotoperiyot rejimi uygulanmıştır. Büyük balık grubu 1, küçük balık grubu 2 olarak isimlendirilmiştir. Toplam 27.411 adet yavru aynalı sazan kullanılmıştır. Çalışmada deneme gruplarındaki balıklara 196 gün süreyle sırasıyla günde 3, 4, 5 defa doyuncaya kadar yem verilmiştir. Deneme sonunda büyük balıklar sırasıyla A1; B1; C1; 2462.35±9.4 g, 2686.88±37.01 g, 2955.11±37.93 g'a ulaşırken; genel YDO 1.52; 1.86; 2.01 olarak bulunmuş, genel SBO 1.86±0.05, 1.89±0.04, 1.94±0.03 olmuştur. 196 gün sonunda küçük balıklar ise sırasıyla A2; B2; C2; 1234.79±82.33 g, 1748.84±22.02 g, 1905.71±43.92 g'a ulaşırken, genel YDO sırasıyla 1.33; 1.44; 1.61 olarak bulunmuş, genel SBO 2.14±0.02; 2.31±0.02, 2.36±0.02 olmuştur. Araştırma sonunda, 18A:6K aydınlatma rejiminin aynalı sazan balıklarının büyüme ve gelişme performansı üzerine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different photoperiod regimens on the growth parameters of the mirror carp (Cyprinus carpio) growth in cages were investigated. Large fish groups with a mean live weight of 73.53 ± 25.50 g and small fish groups with a mean an average live weight of 24.46 ± 8.20 g were used in the study. Natural lighting (A) for each group of fish; 18A: 6K (18 hours illumination, B) and continuous illumination (C) 3 different photoperiod regime was applied. Big fish group is named as 1, small fish group 2. A total of 27.411 juvenile mirror carp were used in the experiment. In the study, the fish in the experimental groups were fed daily for 196 days, respectively 3, 4, 5 times a day. At the end of trial, the big fish were A1; B1; C1; While 2462.35±9.4 g, 2686.88±37.01g, and 2955.11±37.93 g respectively, general FCR 1.52; 1.86; 2.01 g, general SGR was found to be 1.86±0.05, 1.89±0.04, 1.94±0.03. At the end of 196 days, small fishes were determined as A2; B2; C2; 1234.79±82.33g, 1748.84±22.02 g, 1905.71±43.92 g respectively, while the general FCR was 1.33; 1.44; 1.61, general SGR 2.14±0.02; 2.31±0.02, 2.36±0.02. At the end of the experiment, it was determined that 18L:6D lighting regime had a positive effect on the growth and development performance of mirror carp fish.