Çanakkale'den izole edilen Haematococcus sp. (Chlorophyceae) mikroalginin büyüme özellikleri
Growth characteristic of a locally isolated microalga Haematococcus sp. (Chlorophyceae)
  1. Tez No: 543172
  2. Yazar: MEHMET SALİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA GÖKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Haematococcus sp, Büyüme, Astaksantin, Yerel İzolasyon, LED Işık, Haematococcus sp, Growth, Astaxanthin, Local Isolation, LED Light
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada yerel olarak izole edilen bir Haematococcus sp. suşunun büyüme ve karotenoid biriktirme özellikleri çalışıldı. Buna göre, hücreler vejetatif safhada iki farklı büyüme ortamı (BG11 ve OHM) ve iki farklı ışık yoğunluğu (50 ve 100 µmol fotonlar m-2 s-1) ile büyütüldü. 50 µmol foton m-2 s-1'deki büyüme OHM ortamında daha iyi bulundu. Ayrıca, OHM ortamında ışık şiddetinin 50 µmol foton m-2 s-1'den 100 µmol foton m-2 s-1'ye artırılmasıyla kuru ağırlık yaklaşık iki kat, hücre sayısı ise yaklaşık dört kat arttı. Kırmızılaştırma aşamasında hücreler 200 µmol foton m-2 s-1 ışık şiddetinde beyaz, mavi ve kırmızı LED'lere maruz bırakıldı. Buna göre, en iyi büyüme ve karotenoid birikimi beyaz ışıkla elde edildi. Sonuç olarak, yeni suşun vejetatif aşamada daha yüksek ışık yoğunluklarına ihtiyaç duyduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this work, the growth and carotenoid accumulation characteristic of a locally isolated Haematococcus sp. strain was studied. By this respect, the cells were grown in vegetative stage with two growth mediums (BG11 and OHM) and two different light intensities (50 and 100 µmol photons m-2 s-1). The growth at 50 µmol photons m-2 s-1 was better in OHM medium. In addition, in OHM medium, the dry weight almost doubled while the cell count increased about 4 times by the increase of the light from 50 to 100 µmol photons m-2 s-1. The cells in reddening stage were exposed to white, blue and red LEDs at 200 µmol photons m-2 s-1. The best growth and carotenoid accumulation were achieved with the white light. It can be concluded that the new strain require higher light intensities in vegetative stage.