Obama dönemi ABD-Çin ilişkileri
UU-China relations in Obama era
- Tez No: 543189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KESGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Barack Obama, uluslararası sistem, barışçıl yükseliş, United States of America, People's Republic of China, Barack Obama, peaceful rise
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada, Obama döneminde gelişen ABD-Çin ilişkilerindeki değişimlerin, beklentilerin ve olayların seyrine odaklanılmıştır. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel süreci ana hatlarıyla anlatılmıştır. Ayrıca Soğuk Savaş sonrası oluşan yeni düzende dış politikalarındaki algıların ve güç dağılımındaki değişimlerin nitelikleri saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın analiz düzeyi ise uluslararası sistem olarak belirlenmiştir. Ticaret ilişkisi temeline dayanarak başlayan ABD-Çin ilişkileri belli dönemde düşmanlık belli dönemlerde ise işbirliğinin gerçekleştiği çok çeşitli ilişki yapısına sahiptir. Soğuk Savaş sonrası dönemde artan işbirliği dönemi, 2008 küresel ekonomik krizi sonrasında ekonomik rekabete dönüşmüştür. Bu dönemde başkan olarak seçilen Barack Obama, ekonomik krizin etkileri, Irak ve Afganistan savaşlarının durumu, bozulmuş müttefiklik ilişkileri gibi sorunların yanı sıra Çin'in yükselişiyle ABD'ye rakip olarak ortaya çıkma sorunuyla da karşı karşıya kalmıştır. Bu sorunlara karşı genel olarak“akıllı güç”stratejisiyle yaklaşırken Çin'e karşı öncellerinin politikalarında çok fazla değişiklik yapmayarak güvenlik konularında“çevreleme”, ekonomik konularda ise“angajman”politikalarını uygulamayı sürdürmüştür. Çin ise“barışçıl yükseliş”düşüncesiyle gelişmesini sürdürürken aynı zamanda yükselişini güvenlik altına almak için çok çeşitli stratejiler geliştirmiştir. Böylece iki ülke arasında oluşan rekabet uluslararası sistemin geleceğine dair belli başlı görüşlerin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Genel olarak baktığımızda ise ABD-Çin arasındaki karşılıklı bağımlılık ilişkisinin derinleşmesi ve Çin'in uluslararası liderlik için isteksizliği sebebiyle sistemde bir değişme yaşanması mümkün gözükmese de ekonomik alanda bir düzenleme yapılma ihtimali yüksektir.
Özet (Çeviri)
In this study, has been focused on the course of changes, expectations and events in U.S.-Chinese relations that developed during the Obama era. The historical process of the relations between the two countries is outlined. In addition, in the new order in the post-Cold War period, the characteristics of the foreign policies and the nature of changes in the distribution of power were tried to be determined. The level of analysis of the study was determined as the international system. The US-China relations, which began on the basis of trade relations, have a wide variety of relations in some periods of cooperation and in some periods of cooperation. The period of increasing cooperation in the post-Cold War period has turned into economic competition after the 2008 global economic crisis. Barack Obama, who was elected president during this period, faced problems such as the effects of the economic crisis, the cost of the wars in Iraq and Afghanistan, the corrupt of allied relations, as well as the problem of rising China as a rival to the US. While the US has generally followed the“smart power”strategy against these problems, it has continued to implement, toward China in priority policy by not making too many changes, on security issues“containment, while economic issues ”engagement“ policy. China continued its development with the idea of ”peaceful rise" while at the same time developing a wide variety of strategies to secure its ascent. Thus, the competition between the two countries led to the emergence of certain opinions about the future of the international system. In general, although there is no change in the system due to the deepening of the inter-dependency relationship between the US and China and the reluctance of China to international leadership, it is likely that there will be an arrangement in the economic field.