Kişilik özelliklerinin çocukluk çağı travması ve cinsel mitlerle olan ilişkisi
The examination of the relationship among childhood traumas, sexual myths, and personality traits
  1. Tez No: 543197
  2. Yazar: FULYA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Mitler, Çocukluk Travmaları, Mizaç, Childhood Traumas, Sexual Myths, Temperament
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, erken erişkin bireylerin kişilik özelliklerinin çocukluk çağı travması ve cinsel mitlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya 111 kişi katılmış ve katılımcılara araştırma değişkenlerini incelemek amacıyla anketler uygulanmıştır. Bu araştırmada, katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”,“TEMPS-A Mizaç Ölçeği”,“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”ve“Cinsel Mitlerin Değerlendirme Formu”uygulanmıştır. Araştırmada, kişilik özellikleri, cinsel mitler ve çocukluk çağı alt boyutlarının demografik değişkenlerle karşılaştırılması yapılmış ve araştırma değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgulara göre, demografik değişkenler arasındaki cinsiyet, medeni durum, daha önceki dönemlerde okul başarısı ve disiplin cezası ile anne eğitim düzeyi bakımından çocukluk çağı travmaları ve kişilik alt boyutları ile cinsel mitler puan ortalamalarının farklılaştığı görülmüştür. Korelasyon bulgularına göre, cinsel mitler, tüm mizaç alt boyutları ile pozitif yönlü ilişkili bulunmuştur. Baskın özellikleri gösteren yüksek puanlar daha fazla sayıda cinsel mitlerin olması ile doğrusal ilişki bulunmuştur. Ayrıca, çocukluk çağı travmaları alt boyutlarının baskın mizaç özellikleriyle anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Tüm mizaç tipleri ile ilişkisi olan travma alt boyutu duygusal ihmal olarak saptanmıştır. Açıklayıcı ilişki analizi bulgularına göre ilk modelde cinsel mitlerin cinsel ve fiziksel istismar tarafından yordandığı bulunmuştur. Açıklayıcı ilişki varyansın %9'unda anlamlı bulunmuştur. İkinci modelde mizaç alt boyutlarının dahil edilmesiyle cinsel mitlerin yordayıcıları cinsiyet ve duygusal istismar olarak bulunmuştur. Cinsel mitler duygusal istismar puanlarının yüksek olması ve kadın katılımcılarda artış göstermiş ve saptanan açıklayıcı ilişki varyansın %26'sında anlamlı bulunmuştur. Çalışmada elde edilen bulguların kişilik özelliklerinin çocukluk çağı travmaları alt boyutları ve bireylerin cinsel mitlerinin arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışma olması bakımından, elde edilen bulguların literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship among temperament, early childhood trauma and sexual myths is investigated. A total of 111 people participated in the study and surveys were conducted to investigate the research variables. In this study,“Demographic Information Form”“TEMPS-A Temperament Scale ”,“Childhood Trauma Questionnaire”and“Sexual Myths Evaluation Form”, were applied to the participants. In this study, personality traits, sexual myths and childhood sub-dimensions were compared with demographic variables and the relationship between research variables was examined. According to the findings, childhood traumas and personality sub-dimensions and sexual myths mean scores differed, in terms ofgender, marital status, school success and disciplinary punishment in previous periods, and mother education level. According to the correlation findings, sexual myths were found to be positively correlated with all temperament sub-dimensions. High scores showing dominant characteristics were found to be linear with the presence of more sexual myths. In addition, it was found that the childhood trauma sub-dimensions had a significant relationship with dominant temperament characteristics. The trauma subdimension associated with all temperament types was found to be emotional neglect. According to the results of the explanatory relationship analysis, it was found that sexual myths were predicted by sexual and physical abuse in the first model. The explanatory relationship was significant in 9% of the variance. In the second model, the predictors of sexual myths were found to be gender and emotional abuse by the inclusion of temperament sub-dimensions. Sexual myths were higher in emotional abuse scores and increased in female participants, and the explanatory association was found to be significant in 26% of the variance. It is thought that the findings obtained in this study may contribute to the literature because of the fact that personality traits are the first study to examine the relationship between childhood trauma sub-dimensions and sexual myths of individuals.