Dövme yaptırmanın, borderlıne kişilik özellikleri, çocukluk çağı travması ve yansıtıcı işlevsellik açısından incelenmesi
An investigation of borderline personality traits, childhood trauma and reflective functioning on the basis of tattooing
- Tez No: 862271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDEH FARAJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dövme, Borderline kişilik özellikleri, Çocukluk çağı travması, Mentalizasyon, Tattoo, Borderline personality traits, Childhood trauma, Mentalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Borderline kişilik özellikleri, kişilerarası ilişkilerde, duygulanımda ve kendilik algısında yaygın olarak görülen istikrarsızlık örüntüsü, yoğun ölçüde dürtüsellik ve kimlik dağınıklığı ile karakterize bir örüntüdür. Kimlik inşası söz konusu olduğunda, kişinin derisi, kim olduğu ile ya da kim olarak tanınmak istediği ile yakından ilişkili olmuştur. Derinin jiletle kesilmesi ya da sigarayla yakılması şeklinde ortaya çıkabilen kendine zarar verme davranışları borderline kişilik bozukluğu tanı kriterleri arasındadır. Dövme, hem yapılışı sırasında verdiği acıyla, hem de derinin dövmeli kısımlarının normal fonksiyonlarını kaybetmesi, iltihap oluşumları ve doku ölümü sebebiyle bir kendine zarar verme davranışı olarak görülebilmektedir. Çocuklukta yaşanan ruhsal travmalar, bireyin duygusal ve zihinsel gelişimini etkileyerek başta borderline kişilik özellikleri olmak üzere pek çok psikopatolojiye ve kişilik problemlerine yol açmaktadır. Dövme yaptırma davranışının bu problemlerin bir yansıması olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, borderline kişilik özelliklerinin, çocukluk çağı travmasının ve mentalizasyon becerisinin, dövme yaptırma ile arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca çocukluk çağı travması, borderline kişilik özellikleri ve mentalizasyon becerisi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Katılımcılara, Borderline Kişilik Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi, Yansıtıcı İşlevsellik Ölçeği ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği uygulanmıştır. Bir demografik veri formu ile kişisel bilgiler ve dövmelerle ilgili veri toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini 18-50 yaş arası dövmeli ve dövmesiz bireyler oluşturmaktadır. Araştırmaya 275 kadın (% 69.3), 122 erkek (% 30.7), toplam 397 kişi katılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki düzeyi ve yönü, Pearson Korelasyon ve Spearman Korelasyon yöntemi ile incelenmiştir. Ölçeklerin demografik değişkenlere göre farklılıklarını anlamak için Bağımsız gruplar t-testi, ANOVA testleri, Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis-H testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, dövmesi olan bireylerin, borderline kişilik özellikleri düzeyleri ve çocuklukta yaşadıkları duygusal taciz düzeyleri, anlamlı şekilde daha yüksek çıkmıştır. Bireylerin borderline kişilik özellikleri düzeyleri yükseldikçe ve intihar kendini yaralama, boşluk duygusu, kendilik imgesi ve dürtüsellik gibi, borderline kişilik özelliklerinin pek çok alt kırılımında, patolojinin şiddeti arttıkça, kişilerin el ve yüzlerine dövme yaptırma eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Çocuklukta yaşanan fiziksel taciz, fiziksel ihmal ve cinsel taciz ile dövmenin vücutta bulunduğu yer arasında ilişki tespit edilmiştir. Çocukluk çağı travmasının şiddeti arttıkça kişilerin el ve yüzlerine dövme yaptırma eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Yüzünde dövmesi olan bireylerin, başkalarının ve kendilerinin zihinsel durumlarını anlama becerilerinin anlamlı ölçüde düşük olduğu belirlenmiştir. Daha büyük dövmesi olan bireylerde, çocukluk çağı travması düzeylerinin ve borderline kişilik özellikleri semptomlarının şiddetinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Borderline kişilik özelliklerinin tüm alt kırılımlarının, dövme büyüklüğü ile arasında benzer bir ilişki söz konusudur. Dürtüsellik ve intihar kendini yaralama davranışı seviyelerinin dövme sayısı ile ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Borderline personality traits are characterized by a pervasive pattern of instability in interpersonal relationships, emotions, self-image and identity diffusion, and are often accompanied by intense impulsivity. Regarding identity construction, an individual's skin has been closely associated with who they are or how they want to be recognized. Self-harming behaviors such as cutting with a razor or burning with a cigarette, are among the diagnostic criteria for Borderline Personality Disorder. Tattooing can also be considered a self-harming behavior due to the pain inflicted by the process and its potential complications that include inflammation, tissue death and loss of normal skin functions. Experiencing childhood traumas can impact an individual's emotional and cognitive development, leading to various psychopathologies and personality problems, including borderline personality traits. The act of getting a tattoo is thought to reflect these issues. The aim of this study is to examine the relationship between borderline personality traits, childhood trauma and mentalization skills with getting tattoos. Additionally, the study aims to explore the relationship between borderline personality traits, childhood trauma and mentalization skills. A relational screening model was employed in this study. The Borderline Personality Questionnaire, Reading the Mind in the Eyes Test, Reflective Functioning Questionnaire and Childhood Trauma Questionnaire were administered to participants. Demographic information and data related to tattoos were collected through a personal information form. The study included 397 participants comprising 275 females (%69.3) and 122 males (%30.7) aged between 18 and 50. Statistical analyses were conducted using SPSS 27 software. The level and direction of relationship between variables were examined using Pearson correlation and Spearman correlation methods. Independent samples t-test, ANOVA tests, Mann Whitney-U, and Kruskal Wallis-H tests were applied to examine the differences in scales according to demographic variables. The research findings indicate that individuals with tattoos exhibit significantly higher levels of borderline personality traits and experienced higher levels of emotional abuse during childhood. As borderline personality traits levels and severity of subcategories of borderline personality traits such as suicidal self-harm, feelings of emptiness, self-image, and impulsivity were seen to increase, individuals tended to get tattoos located on their hands and face. A relationship was identified between childhood sexual abuse, physical abuse, physical neglect, and the location of tattoos on the body. As the severity of trauma increased, individuals tended to get tattoos located on their hands and face. Individuals with tattoos on their faces demonstrated significantly lower abilities to understand the mental state of others and self. In individuals with larger tattoos, higher levels of childhood trauma and severity of borderline personality traits symptoms were observed. A similar relationship was found between all subcategories of borderline personality traits and tattoo size. The number of tattoos was associated with levels of impulsivity, suicidal tendencies and self-harm behaviors.