Otizm spektrum bozukluğu tanılı ve normal gelişim gösteren 9-12 yaş grubu çocuğa sahip annelerin çocuk yetiştirme tutumlarının incelenmesi
Examination of child-rearing attitudes of mothers who have 9-12 age group diagnosed with autism spectrum disorder and normal development
- Tez No: 543305
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm, otizm spektrum bozukluğu, tutum, annelerin çocuk yetiştirme tutumları, Autism, autism spectrum disorder, attitude, mothers child attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı ve normal gelişim gösteren 9-12 yaş grubu çocuğa sahip annelerin çocuk yetiştirme tutumlarının incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Ankara ili merkez ve ilçelerinde yer alan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine giden OSB tanısı almış çocukların anneleri ile ilkokul ve ortaokula giden normal gelişim gösteren 9–12 yaş çocukların anneleri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini, bu evrenden rastgele olarak seçilmiş 90 normal gelişim gösteren ve 70 otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuğa sahip 160 anne oluşturmuştur. Araştırmada verileri toplamak amacıyla Anne-Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ)-C Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-Testi, ANOVA, Mann Whitney-U testi ve Kruskal Wallis-H testinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; normal ve OSB tanılı çocuğa sahip annelerin çocuklarına karşı baskıcı/otoriter, demokratik ve aşırı hoşgörülü tutumlarının yaş ve aile yapısı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde etkilenmediği belirlenmiştir. Ancak annelerin öğrenim durumları, herhangi bir işte çalışıp çalışmama durumları, sahip olunan çocuk sayısı ve gelir düzeyi değişkenlerinin çocuklarına karşı gösterdikleri baskıcı/otoriter, demokratik ve aşırı hoşgörülü tutumlarının farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the attitudes of the mothers of children aged 9-12 years diagnosed with autism spectrum disorder and normal development. The target population of the study consists of mothers of children diagnosed with ASD leading to special education and rehabilitation centers located in the center and districts of Ankara and mothers of children between 9 and 12 years of age who showed normal development for primary and secondary school. The field of the study involved of 160 mothers with randomly selected 90 normal development and 70 autism spectrum disorder children. In order to collect the data, Parental Attitude Scale (PAS)-C Form was used. The t-test, ANOVA, Mann Whitney-U test and Kruskal Wallis-H test were used for the analysis of the data. As a result of the study; It was determined that the mothers who have normal and ASD children were not significantly affected by their oppressive/authoritarian, democratic and overly tolerant attitudes towards their children according to age and family structure variables. However, it has been observed that the mothers' educational backgrounds, working conditions, the number of children and the level of income be varied between their oppressive / authoritarian, democratic and over-tolerant attitudes towards their children.