Altıncı sınıf öğrencilerinin açı konusu öğreniminde modelleme etkinliklerine dayalı bilgiyi oluşturma ve pekiştirme süreçleri
Knowledge construction and consolidation processes based on modeling activities in learning the angles subject of sixth grade students
  1. Tez No: 543320
  2. Yazar: DEMET TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açı öğretimi, Matematiksel modelleme, Bilgi oluşturma, Soyutlama, Angle teaching, Mathematical modeling, Knowledge creation, Abstraction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmanın amacı,“tümler açı”,“bütünler açı”ve“ters açı”yapıları ile ilgili hiçbir ön bilgiye sahip olmayan 6. sınıf öğrencilerinin modelleme etkinliklerine dayalı bilgiyi oluşturma ve pekiştirme süreçlerinin RBC+ C (Recognizing-Building- Constructing + Consolidation) teorisi çerçevesinde incelenmesidir. Nitel türdeki bu çalışmada durum çalışması modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı Eskişehir ilinde kırsal bölgede bulunan bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 18 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrenciler arasından, dört öğrenci odak grubun katılımcıları olarak seçilmiştir. Odak grup, matematik başarı düzeyleri yüksek, orta ve düşük seviyeli öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin“tümler açı”,“bütünler açı”ve“ters açı”yapılarını oluşturma süreçlerinin incelenmesi amacıyla üç farklı modelleme etkinliği ve bu etkinliklere dayalı uygulama soruları hazırlanmıştır. Hazırlanan etkinliklerin geçerlik ve güvenirlikleri alan eğitimi uzmanlarının görüşleri alınarak sağlanmıştır. Veri toplama aracı olarak; modellemeye dayalı etkinlikler, klinik görüşmeler ve araştırmacının gözlem notları kullanılmıştır. Çalışmada, RBC+ C teorisi soyutlama sürecini gözlemlenebilir eylemler ile (tanıma, kullanma, oluşturma ve pekiştirme) açıklaması nedeniyle analitik araç olarak kullanılmıştır. Çalışmada matematik başarı düzeylerine göre oluşturulan odak gruptaki öğrencilerin; tanıma, kullanma, oluşturma ve pekiştirme eylemleri incelenmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada öğrenciler, modelleme etkinliklerine dayalı açı konusuna yönelik bilgileri modelleme sürecinde oluşturmaya başlamışlar fakat öğrencilerin matematik başarı düzeyleri doğrultusunda bilgiyi oluşturma süreleri ve şekilleri farklılık göstermiştir. Bununla birlikte öğrencilerin pekiştirme eylemleri de matematik başarı seviyeleri doğrultusunda farklılıklar göstermiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin yeni yapılara yönelik bazı bilgileri modelleme sürecinde oluşturmaya başladıkları görülmüştür. Pekiştirme sürecinde ise matematik başarı düzeyi yüksek ve orta seviyede olan öğrenciler oluşturdukları yeni yapıları hem bilgi düzeyinde hem de farklı şekillerde kullanarak pekiştirme eylemini gerçekleştirmişlerdir. Matematik başarı düzeyi düşük seviyede olan öğrenci ise oluşturduğu yeni yapıları sadece bilgi düzeyindeki şekilde kullanabilmiş, farklı şekillerde kullanmada zorlanmıştır. Ayrıca öğrencilerin oluşturdukları yeni yapıları farklı bir konu ile ilişkilendirmeleri istendiğinde sadece matematik başarı düzeyi yüksek seviyede olan öğrencinin ilişkilendirme yaparak bilgilerini kullanabildiği görülmüştür. Elde edilen veriler doğrultusunda, farklı matematik başarı düzeyindeki öğrencilerin farklı pekiştirme seviyelerine sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate of knowledge creation and reinforcing processes based on modeling activities belonging to 6th grade students that did not have any knowledge in terms of“complementary angle ”,“supplementary angle ”and“opposite angle”, within the framework of RBC+ C (Recognizing-Building-Constructing + Consolidation) theory. Case study model was utilized in this qualitative study. The study was conducted with 18 students attending a public secondary school located in a rural zone of Eskişehir province, during the 2017-2018 academic year. Four students among these students were selected as participants of the focus group. The focus group comprised of students with high, moderate or low levels of achievement in mathematics. Three different modeling activities and questions for application based on these activities were prepared for the purpose of investigating the students' construction processes for the“complementary angle”,“supplementary angle”and“opposite angle”constructs. Reliability and validities of the activities prepared were provided by taking opinions of branch experts. Modeling-based activities, clinical interviews and researcher's notes of observation were used as the data collection tools. RBC+ C theory was utilized as the analytical tool in the study since it explained the abstraction process in terms of observable actions (Recognizing, Building, Constructing, Consolidation). Recognizing, building, constructing, and consolidation acts of the students in the focus group that was formed according to students' achievement levels in mathematics were investigated in the study. The students started constructing the knowledge related to the angle concept based on modeling activities during the study conducted, however, the time required for them to construct the knowledge and their recognizing patterns differed according to their levels of achievement in mathematics. In addition to that, students' level of consolidation also differed according to their levels of achievement in mathematics. It was observed as a result of the study that the students started constructing certain knowledge regarding the novel constructs during the modeling process. Whereas for the consolidation process, the students with high and moderate levels of achievement in mathematics achieved consolidation of the novel construct they created, by using them both at knowledge level and also in different patterns. The students with low levels of achievement in mathematics, on the other hand, were only able to use these novel constructs in line with the knowledge level and had difficulties in using them in different patterns. Moreover, it was observed that only the students with high levels of achievement in mathematics were able to make associations and use their knowledge accordingly when they were asked to associate these novel constructs with a different concept. In light of the results obtained, it was identified that students with different levels of achievement in mathematics had different levels of consolidation.