Odağı belli olmayan ateş şikayeti ile acil servise başvuran 1-3 ay arası çocuk olgularda idrar yolu enfeksiyonu görülme sıklığı
Frequency of urinary tract infections in 1 to 3 month-old-infants who applied to pediatric emergency service with the compliant of fever without A focus
  1. Tez No: 543333
  2. Yazar: BEDİA DENİZ YALÇIN
  3. Danışmanlar: UZMAN FEYZA MEDİHA YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Odağı belirsiz ateş, idrar yolu enfeksiyonu, ampirik tedavi, direnç gelişimi, fever without focus, urinary tract infection, empirical treatment, resistance development
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çocuk polikliniklerine başvuruların en sık sebeplerinden olan ateş; laboratuvar tetkikleri olsun veya olmasın klinik öykü, fizik muayene bulguları ile kolaylıkla teşhis edilebilen, lokalize bulguların bulunduğu ateş, klinik öykü ve fizik muayene ile tanı konulamayan, etyolojisi ancak laboratuvar tetkikleriyle açıklanabilen, lokalize bulguların bulunmadığı odağı belirlenemeyen ateş ve nedeni belli olmayan ateş olarak sınıflandırılabilir. Bu çocuklarda ateş etiyolojisinde ciddi bakteriyel enfeksiyon varlığının ortaya konması tedavi yaklaşımını belirlemede oldukça önemlidir. Çalışmamızda odağı belirsiz ateş şikayetiyle başvuran 1-3 ay arası çocuk olgularda, ateş etiyolojisi olarak idrar yolu enfeksiyonu görülme sıklığını, etken mikroorganizmaları ve antibiyotik duyarlılıklarını belirleyerek klinisyenlerin bu tür olgulara yaklaşımlarına katkı sağlamak hedeflenmiştir. Gerekçe ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinde Ocak 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında yaşları 1-3 ay arasında değişen, Çocuk Acil Servisi'ne ateş şikayetiyle başvurup öykü ve fizik muayene bulguları doğrultusunda ateş odağı saptanamayan 145 hasta üzerinde yürütülmüştür. Klinik veriler ve tedavi yöntemleri, hastane veri tabanı, hasta dosyaları ve acil servis hasta takip formlarından yararlanılarak retrospektif olarak elde edilmiştir. Bulgular: Çocuk acil servise ateş şikayetiyle başvuran ve odak saptanamayan 1-3 ay yaş aralığındaki hastalarda İYE sıklığı %35.1 olarak bulunmuştur. İYE saptanan hastalarda erkek/kız oranı 1.75 olup, idrar kültürlerinde en sık E.coli (%45.5) izole edilmiştir. Odağı belirsiz ateş nedeniyle yatışı yapılan hastalara ampirik olarak en sık sefuroksim tedavisi başlanmıştır. Yapılan antibiyogram sonuçlarına göre E.coli'nin 2. kuşak sefalosporinle, ampisiline ve amoksisilin klavulonik asite direnç gelişiminin yüksek olduğu saptanmıştır. Tartışma: Çalışma sonucunda odağı belirsiz ateş etiyolojisinde idrar yolu enfeksiyonlarının önemli bir yer aldığı, etken olarak en sık E.coli üremesi olduğu saptanmıştır. Gereksiz, uygun olmayan ve düzensiz ilaç kullanımı antibiyotk direnci gelişimini tetiklemektedir. Ampirik antibiyotik tedavisinde seçilecek antibiyotiğe karar verirken bu direnç gelişimi göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Fever is one of the most common causes of admission to child clinics; it can be classified as; fever with localized findings which can be easily diagnosed with clinical history and physical examination with or without laboratory tests and the fever without localizing signs and fever of unknown origin which the etiology can be explained only by laboratory tests and can not be diagnosed with the clinical history and physical examination.The presence of severe bacterial infection in the etiology of fever is very important in determining the treatment approach in these children. In our study, it was aimed to determine the incidence of urinary tract infection, causative microorganisms and antibiotic susceptibility in 1-3 month old children who were admitted to our clinic with the diagnosis of fever without a focus and to contribute to the clinicians' approach to such cases. Materials and Methods: This study was carried out in the Department of Pediatrics, Zeynep Kamil Health Application and Research Center between January 2017 and May 2018 on 145 patients, ages ranging from 1 to 3 months, who admitted to the Pediatric Emergency Service with the complaint of fever and focus of fever could not be determined with clinical history and physical examination. Clinical data and treatment methods were obtained retrospectively by using hospital database, patient files and emergency room follow-up forms. Results: The frequency of UTI was found to be 22.7% in patients aged 1-3 months who were admitted to the pediatric emergency service with the complaint of fever and fever without focus. The female/male ratio was 0.57 in the patients with UTI and E.coli (39.3%) was the most common microorganism isolated in urine cultures. Ampicillin-sulbactam treatment was the most common empirical treatment in patients who were hospitalized with fever without focus. According to the antibiogram results, E.coli's resistance to second generation cephalosporin, ampicillin and amoxicillin clavulonic acid was found to be high. Discussion: As a result of the study, urinary tract infections were found to be an important factor in the etiology of fever without focus and E.coli was the most common causative agent. It has been determined that the use of unnecessary, inappropriate and irregular antibiotics is a factor in the development of resistance and should be considered when deciding the empirical antibiotic treatment.