Kahkaha yogasının hemodiyaliz tedavisi uygulanan hastalarda plazma beta endorfin düzeyine, ağrı şiddetine ve uyku kalitesine etkisi
Effects of laughter yoga on hemodialysis patients' plasma-beta endorphin levels, pain levels and sleep quality
  1. Tez No: 543350
  2. Yazar: ZÜLFÜNAZ ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHAT ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kahkaha Yogası, Hemodiyaliz, Ağrı Şiddeti, Uyku Kalitesi, Beta Endorfin Düzeyi, Laughter Yoga, Hemodialysis, Pain, Sleep, Beta Endorphin Level
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma hemodiyaliz hastalarına uygulanacak olan kahkaha yogasının plazma beta endorfin düzeyi, ağrı şiddeti ve uyku kalitesi üzerindeki etkisini incelenmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Temmuz-Ekim 2018 tarihleri arasında randomize kontrollü olarak planlandı. Araştırmaya İstanbul'da farklı bölgelerde hizmet vermekte olan özel iki diyaliz merkezinde hemodiyaliz tedavisi uygulanan ve çalışmaya araştırmaya katılmayı kabul eden 68 hasta dahil edildi. Kahkaha yogası uygulaması 30 dakika olup haftada iki kez olmak üzere toplam 16 seans yapıldı. Veri toplama amacıyla sosyo-demografik bilgi formu, Visual Analog Skala ve Pittsburgh Uyku Kalitesi Indeksi kullanıldı ve beta endorfin düzeyi için kan örnekleri alındı. Kahkaha yogası uygulanan gruptaki hastaların ağrı şiddetinin kontrol grubuna göre önemli derecede azaldığı ve uyku kalitesinin istatistiksel olarak anlamlı derece düzeldiği saptandı. Kahkaha yogası uygulanan gruptaki hastaların beta endorfin düzeylerinde anlamlı bir değişim meydana gelmedi. Kahkaha yogası uygulaması hemodiyaliz tedavisi uygulanan hastaların beta endorfin düzeylerini artırmamakla birlikte en çok deneyimledikleri semptom olan ağrının şiddetini azaltmada ve uyku kalitesini arttırmada etkili olduğu belirlendi. Kahkaha yogası, bu iki semptomla başedebilmek için maliyet-etkin ve kolay erişilebilir bir hemşirelik girişimi olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT To explore the effects of“laughter yoga”on the plasma beta-endorphin levels, pain levels and sleep quality of hemodialysis patients. The study was carried out between July and October 2018 as a randomized controlled study. A total of 68 patients receiving hemodialysis treatment in two different dialysis centers were included in the study. The duration of the laughter yoga was 30 minutes and a total of 16 sessions were performed on a twice-weekly basis. Data were collected through a socio-demographic information form, the Visual Analog Scale and the Pittsburgh Sleep Quality Index, and blood samples were collected to determine beta-endorphin levels. Following the laughter yoga implementation, the pain level of the intervention group patients significantly decreased and their sleep quality significantly improved. No significant change occurred in patients' beta-endorphin levels. The findings indicated that laughter yoga did not increase hemodialysis patients' beta-endorphin levels. However, it was effective in reducing pain, which was the side-effect experienced most frequently by patients, and in increasing sleep quality. Laughter yoga can be suggested as a cost-effective and easily accessible method to cope with the given side-effects.