İş sağlığı ve güvenliğinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyumu
Occupational safety and health in Turkey's European Union harmonization
- Tez No: 543429
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL ÖZCÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, Güvenliği, Avrupa, Türkiye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sanayileşme ve artan yeni teknoloji kullanımı ile birlikte işyerlerinde işçilerin sağlık ve güvenliği ile ilgili ortaya çıkan sorunlar hem ulusal hem de uluslararası bağlamda“iş sağlığı ve güvenliği”kavramının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Sosyal devlet anlayışı içinde insanların iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı korunmaları için temel sosyal haklar geliştirilmiş ve bu hakların kullanımı yasal düzenlemelerle ulusal ve uluslararası düzeyde güvenceye kavuşturulmuştur. Devlet tarafından çalışanların korunması için gereken denetim mekanizmaları ve kurumlar oluşturulmuştur. İlk zamanlarda hiç önemsenmeyen bu tür sorunlar işletmelerde maddi ve manevi kayıplara neden olduğundan üzerinde durulması gereken önemli bir alan olarak ortaya çıkmıştır. Bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı: Avrupa Birliği'nin iş sağlığı ve güvenliğine olan yaklaşımını ve yasal düzenlemelerini ele alıp Türkiye'nin bir aday ülke olarak bu alanda hangi aşamada olduğuna vurgu yaparak, ülkemizin içinde bulunduğu durumu yansıtarak öneri ve tespitlerde bulunmaktır. Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin, 3 Ekim 2005 tarihinde başlamasıyla, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyumu için yapması gereken yasal düzenlemelere uyum için kamuoyunda bir farkındalık yaratma sorumluluğu altına girilmiş ve uyum sağlamaya dönük ülkemizde yeni kanun ve yönetmelikler çıkarılmıştır. En son çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Avrupa Birliği müktesabatına kısmen uyum sağlanmış olsa da, günümüzde, henüz, Avrupa Birliği standartlarına ulaşılabilmiş değildir. Ülkemizde, AB standartlarına ulaşabilmek için İSG kültürünü toplumsal olarak oluşturup, uygulanabilirliğini arttırmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Industrialization and increasing usage of new technology and safety issues in workplaces has led to the emergence of the concept of“Occupational Safety and Health-OSH”in both national and international contexts. The basic social rights for the protection of workers against occupational accidents and occupational diseases have been developed within the understanding of social state and the use of these rights has been secured with legal regulations at national and international level. Control mechanisms and institutions have been established by the government to protect workers. Such problems, which were not considered at first, emerged as an important area to focus on because they cause financial and moral losses. In this thesis, the European Union's approach to the Occupational Safety and Health laws and regulations when handling, place is given to Turkey's efforts for harmonization in this field as a candidate country. Turkey's negotiation process with the EU, which started on October 3, 2005, Turkey's compliance with European Union needs to do to create an awareness among the public for regulatory compliance has been entered under the responsibility of the new laws and regulations have been issued in our country. Although the recently issued Law No. 6331 on Occupational Safety and Health and the Union Acquis have been partially aligned, the standards of the European Union have not yet been achieved. In order to achieve EU standards, it is necessary to establish the OSH culture socially and to increase its applicability in our country. Key Words; Occupational Safety, Health, European , Turkey.