Ergenlerde akıllı telefon bağımlılığının yalnızlık üzerine etkisi
The effect of smartphone addiction on lonelinnes in adolescents
  1. Tez No: 543497
  2. Yazar: YUNUS EMRE YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon bağımlılığı, yalnızlık, ergen, smart phone addiction, loneliness, adolescent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde akıllı telefonların sahip olduğu donanım ve sunmuş olduğu erişim imkânları bireylerin hayatını kolaylaştırdığı gibi bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımıda bağımlılığa neden olmakta, bağımlılıkta bireyi yalnızlaştırmaktadır. Bu araştırma ergenlerde akıllı telefon bağımlılığının yalnızlık üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma 2017-2018 Eğitim öğretim yılı bahar döneminde Şırnak ili Cizre İlçesinde Hacı Fettah Kadooğlu Anadolu lisesinde yapıldı. Araştırmanın evrenini bu lisede öğrenim gören öğrenciler, örneklemi ise bu evrenden rastlantısal olarak seçilen232 ergen oluşturdu. Veriler Kişisel Bilgi Formu,Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği ve Ucla Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu kullanılarak toplandı.Kişisel bilgileri ve akıllı telefon kullanma durumunu sorgulayan 26 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, araştırmacı tarafından literatür taranarak hazırlandı. Ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı düzeylerini Kwon ve ark., (2013) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlanması Demirci ve ark., (2014) tarafından yapılan Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği ile, yalnızlık düzeylerini ise Yıldız ve Duy (2014) tarafından Türkçe uyarlanması yapılan Ucla Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu ile belirlendi. Çalışma bulguları değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 24.0 istatistik paket programı kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların yalnızlık ile akıllı telefon bağımlılığı arasında pozitif yönde az düzeyde ilişki olduğu tespit edildi.Katılımcıların yalnızlık ile akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinin çekilme belirtileri, sanal ilişkiler, aşırı kullanım alt boyutları arasında pozitif yönde az düzeyde ilişki olduğu saptandı.Katılımcıların yalnızlık ile akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinin olumlu beklentiler, sosyal ağlara bağımlılık, fiziksel belirtiler alt boyutları arasında korelasyon ilişkisi saptanmadı.Katılımcıların yalnızlık ve akıllı telefon bağımlılığı puan ortalamaları ile cinsiyet, başarı durumu, sınıf, ailenin ekonomik durumu,babanın mesleği, internet erişim yeri, akıllı telefon kullanım süresi ve kullanılan telefon hattına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği belirlendi. Yalnızlık puan ortalamasının anne, baba, kardeş, öğretmen ve arkadaş ile ilişkisi durumları karşılaştırıldığında; iyi ilişkilerin yalnızlık puan ortalamalarını azalttığı ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi. Akıllı telefon bağımlılığının puan ortalamasının anne, baba, kardeş, öğretmen ve arkadaş ile ilişkisi durumları arasında istatistiksel olarak fark olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Today, the hardware and the access opportunities provided by smart phones facilitate the lives of individuals as well as the unconscious and uncontrolled use causes addiction, and leading to individual´s loneliness. This study was conducted to determine the effect of smartphone addiction on loneliness in adolescents. The research was conducted at Hacı Fettah Kadooğlu Anatolian High School in Cizre District of ŞIRNAK province during the spring term of 2017-2018 academic year. The sample of the study consisted of 232 adolescents, who were randomly selected from this population. The data were collected by using Personal Information Form, Smart Phone Addiction Scale and Ucla Loneliness Scale Short Form. The personal information form, consisting of 26 questions that question personal information and smartphone usage, was prepared by the researcher by searching the literature. Smartphone addiction levels of adolescents were developed by Kwon et al., (2013) and Turkish adaptation was performed by Demirci et al. (2014). The Solitude Scale was determined by Yildiz and Duy (2014) and the Turkish adaption of Ucla Loneliness Scale was used in Short Form. SPSS 24.0 Statistical Package program was used for statistical analysis while evaluating the findings obtained in the study. According to the results of the analysis, it was determined that participants had a low level relationship between loneliness and smartphone addiction. Participants were determined to have a low level relationship between the loneliness of the smartphone addiction scale and the withdrawal symptoms, virtual relationships and excessive use of the lower dimensions. The positive expectations of the scale of the participants ' loneliness and the smart phone addiction, the dependence on social networks, the correlation between the physical symptoms and their child dimensions was not detected. It was evaluated that there was no statistically significant differenece in the participants ' loneliness and smart phone addiction score averages according to gender, success status, class, economic status of the family, father's profession, internet access, smart phone usage time and the phone line used. When compared to the participant´s relationships with mother, father, sibling, teacher and friend; it was determined that good relationships decreased loneliness score averages and there was a statistically significant difference between them. It was determined that there was no statistically significant difference between the point average of the smartphone addiction regarding the relationship between parents, siblings, teachers and friends.