Serbest doku nakillerinde damar anastomozunda coupler kullanımının dikiş anastomoz uygulamasıyla karşılaştırılması
Compari̇son between the usage of coupler devi̇ce and suture anastomosi̇s i̇n free ti̇ssue transfers
  1. Tez No: 365847
  2. Yazar: ALİ ÖZGÜR KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Coupler, ven anastomozu, serbest flep, Coupler, vein anastomosis, free flap
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, serbest flep doku aktarımlarında Coupler aletiyle yapılan ven anastomozu ile dikiş yöntemiyle yapılan ven anastomozunun karşılaştırılmasıdır. Yöntem:2013-2014 yılları arasında kliniğimizde yatırılarak tedavi edilmiş, alt-üst ekstremite, baş-boyun, gövde yaralanmaları ve tümör cerrahisi sonrası oluşan doku defektlerinin onarımında serbest flep ile rekonstrüksiyon yapılan 22 hasta dahil edilerek retrospektif olarak analizleri yapıldı. Hastalar, mikrocerrahi sütür kullanılarak ven anastomozu yapılan“Dikiş Grubu”ve coupler aleti kullanılarak ven anastomozu yapılan“ Coupler Grubu”olarak ikiye ayrıldı. Hastalara ait cinsiyet, yaş, yara tipi, yaralanma sebebi ve yara lokalizasyonu, flep tipi, toplam operasyon süresi, arteriyel ve venöz anastomoz şekli ve anastomoz tamamlama süresi, kulanılan coupler aleti çapı kayıtlardan bulunarak değerlendirildi. Flep takip kriterleri olarak, renk, kapiller geri dolum, turgor, ısı ve pinprik testi kayıtları toplanarak değerlendirildi. İlk dolaşımsal bozukluk zamanı ve tipi kayıtlardan alınarak değerlendirildi. Flep kaybı yaşanan ve sonrasında ikinci kez rekonstrüksiyon veya revizyon yapılan hastalar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 22 hastanın 6'sı (%27.3) kadın, 16'sı (72.7) ise erkekti. Hastaların 10'unda (% 45.5) coupler aleti, 12'sinde (%54.5) ise dikiş anastomoz kulanılmıştı. Coupler Grubu ve Dikiş Grubu arasında yaş, cinsiyet, aktarılan flep tipi, defekt lokalizasyonu, flep kaybı, flep kaybı sebebi, flep kaybı zamanı, flep ve defekt yüzey alanı, flep revizyonu, alıcı arter ve ven çapı, arter anastomoz süresi, iskemi süresi, toplam operasyon süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Gruplar arası ven anastomoz süresi ise istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p< 0.01). Sonuç: Coupler aleti ile ven anastomozu yapılmasının serbest flep cerrahisinde, dikiş anastomoza alternatif bir yöntem olarak güvenilir şekilde kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Background and aim: The aim of our study is to compare the venous anastomosis performed by coupler device and microsuture used within the free flap transfers. Methods: A retrospective review of 22 patients who underwent free flap reconstruction of lower-upper extremity, head-neck and trunk trauma or oncologic wound defects at our clinic during 2013 and 2014. The patient were divided into two groups; venous anastomosis, performed by microsuture as“Group D”and performed by coupler device as“Group C”. The medical records of these patients were reviewed, following data collected for each patient: age, gender, wound type and location, flap type, total operation time, the type and accomplishment time of arterial and venous anastomosis, the diameter of used coupler devices. As the flap following criteria; colour, capillary refill, tissue turgor, temperature and pinprick test data were collected. The first circulation comprimising time and type and the data of failure of the first free flap and reconstucted by a second free flap were evaluated. Results: Of the 22 patients, 16 (% 72.7) were men and 6 (% 23.7) were women. There were 10 (% 45.5) patients within the Group C and 12 patients within the Group D. There were no statistically significiant difference of age, gender, flap type, defect location, flap failure, time, cause and revision, flap and defect surface area, recipient artery and vein diameter, artery anastomosis time, ischemic time, total operation time between the study groups. (p> 0.05). The venous anastomosis time was statistically significiant between the Group D and Group C (p< 0.01). Conclusion: We conclude that the coupler device venous anastomosis is an alternative method for microsuture venous anastomosis that can be used safely for free flap surgery.