Tam zamanında üretim sistemi ve muhasebeye yansımaları: Bir uygulama
The impact of just - in - time production system on accounting: An applied study
  1. Tez No: 543557
  2. Yazar: PELİN ONAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim Sistemi, Yalın Muhasebe, Sıfır Stok, Just In Tıme System, Lean Accounting, Zero Stock, Zero Defect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde firmalar arasındaki rekabet, bilgisayar teknolojisinin, iletişim ağlarının ve teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla yoğun bir şekilde artmıştır. Artan rekabet ortamında, üretimde verimliliğin, üretkenliğin ve kalitenin artırılması zorunluluğu işletmeleri üretim sistemlerinin planlanmasına ve kontrolüne yöneltmiştir. İşletmeler, maliyetlerini düşürmek için çeşitli yöntem ve üretim sistemleri geliştirmişlerdir. Geliştirilen bu sistemlerden biri de sıfır stok, sıfır hata politikasını izleyen tam zamanında üretim sistemidir. Tam zamanında üretim sistemi petrol krizinin ortaya çıkması ile beraber daha çok önem kazanmıştır. Bu sistemde, eldeki sınırlı kaynakların etkin şekilde yönetilmesi önem taşımaktadır. İşletmeler, tüketici istek ve ihtiyaçlarına uygun mal ve hizmetleri tam zamanında üretip, teslim etmek, stokları minimuma indirmek, maksimum kaliteye ulaşmak, üretimde esnekliği artırmak, verimliliği artırmak, israfı ortadan kaldırmak, maliyetleri düşürmek ve üretimde mükemmelliğe ulaşmak amacıyla Tam Zamanında Üretim Sistemini uygulamaktadırlar. Tam Zamanında Üretim Sistemi, israfı ortadan kaldırmayı ve kaliteye ilişkin problemlerin çözümünü amaçlamaktadır. Tam Zamanında Üretim Sistemi, yüksek kaliteli mamulün minimum maliyetle istenilen zamanda, istenilen miktarda, istenilen yerde tüketiciye sunulmasını hedefler.
Özet (Çeviri)
The Impact of Just – In – Time Production System on Accounting: An Applied Study Nowadays, competition among firms has intensified with the development and expansion of computer technology, communication networks and technology. In this competitive environment, due to the necessity of increasing productivity and quality, firms have moved towards the planning and control of production systems. Firms have developed various methods and production systems to drop theircosts. One of these systems is the '' Just – In – Time '' ( JIT ) production system that follows zero inventory and zero – defect policy. JIT production system became more important with the emergence of the oil crisis. In this system, it is important that the limited resources available are managed effectively. Firms are implementing the Just – In – Time production system in order to produce and deliver goods and services in a timely manner to meet consumer demands and needs, to minimize stocks, to reach maximum quality, to increase flexibility in production, to increase productivity, to eliminate waste, to reduce costs and to achieve excellence in production. The JIT system aims at eliminating wastage and identifying problems related to quality while presenting high quality products to consumers at the desired time and at the desired amount at minimum cost.