Çok yıllık çim (Lolium perenne L.) popülasyonlarında bazı tarımsal ve genetik özelliklerin belirlenmesi
Determination of some agricultural and genetic characteristics of perennial ryegrass (Lolium perenne L.) populations
- Tez No: 543636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER NİZAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çok yıllık çim, Lolium perenne L, kuru ot verimi, çekirdek DNA içeriği 2019, 43 Sayfa, Perennial ryegrass, Lolium perenne L, hay yield, nuclear DNA content 2019, 43 Pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmanın amacı, doğal floralardan toplanan 37 çok yıllık çim (Lolium perenne L.) popülasyonunun bazı tarımsal ve genetik özelliklerinin belirlenmesidir. Tarla denemesi 2012 - 2014 yılları arasında yürütülmüştür. Denemede çok yıllık çim popülasyonlarının bitki boyu, sap çapı, kardeş sayısı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve çekirdek DNA içerikleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre, çok yıllık çim popülasyonları arasında bitki boyu, sap çapı, kardeş sayısı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve çekirdek DNA içeriği bakımından istatistiki olarak önemli (P ≤ 0.01) farklar saptanmıştır. Çok yıllık çim popülasyonlarının bitki boyu 1. yılda 55,50 –97,60 cm, 2. yılda 45,00 –102,60 cm, sap çapı 1,31 –2,00 mm, kardeş sayısı 60,1 - 397,5 adet/bitki, yeşil ot verimi 1. yılda 145,0 – 1176,7 g/bitki, 2. yılda 111,0 – 490,0 g/bitki, kuru ot verimi 1. yılda 41,0 –205,0 g/bitki, 2. yılında 12,4 –177,6 g/bitki ve çekirdek DNA içeriği 5,354 – 6,004 pg arasında değişmiştir. Araştırmada kullanılan çok yıllık çim popülasyonları arasında tarımsal ve genetik özellikler bakımından geniş bir varyasyon mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determinate of some agricultural and genetic characteristics of 37 perennial ryegrass (Lolium perenne L.) collected from natural flora. The field trial was conducted between 2012-2014 years. In the experiment, plant height, stem diameter, number of tiller, fresh yield, hay yield and nuclear DNA content were determined. According to the obtained results; it was statistically significant differences (P ≤ 0.01) between plant height, stem diameter, number of tiller, fresh yield, hay yield and nuclear DNA content of perennial ryegrass populations. Datas of perennial ryegrass populations used in the study varied between 55,50 –97,60 cm in first year and 45,00 –102,60 cm in second year for plant height, 1,31 –2,00 mm for stem diameter, 60,1 - 397,5 number/plant for number of tiller, 145,0 – 1176,7 g/plant in first year, 111,0 – 490,0 g/plant in second year for fresh yield, 41,0 –205,0 g/plant in first year, 12,4 –177,6 g/plant in second year for hay yield, and 5,354 – 6,004 pg for nuclear DNA content. Among the perennial ryegrass populations used in the study, there is a wide variation in agricultural and genetic characteristics.