The user interface design of mobile assisted language learning based applications
Mobil destekli dil öğrenim uygulamaların kullanıcı arayüz tasarımı
- Tez No: 543704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BANU KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: kullanıcı arayüz tasarımı, dil öğrenimi amaçlı mobil uygulama, mobil öğrenme, mobil destekli dil öğrenimi, İngilizce yabancı dil öğrenimi, user interface design, language learning purposed mobile application, mobile learning, mobile assisted language learning, English language learning
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Taşınabilir teknolojiler, internetin yayılması sayesinde, diğer çoğu alanda olduğu gibi dil öğrenimi alanında da gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Son yıllarda dil öğrenimi amaçlı mobil uygulamalar mobil marketlerde yerini almaktadır. Tüm bunların arasında, katmanlı rastgele yöntemle, bu araştırmayı yürütmek amacıyla 8 mobil uygulama seçilmiştir ve 4 bölümden meydana gelen mülakatlar yoluyla kullanıcı arayüz tasarımı açısından 11 İngilizce öğretmeni tarafından değerlendirilmiştir. Buradan gelen veriler dil öğrenimi için hedefe yönelik bir mobil uygulamanın nasıl olması gerektiğini, seçilen uygulamalar arasında dil öğrenimi için hiç bir uygulamanın arayüz tasarıma sahip olup olmadığını ve dil öğrenimi amaçlı mobil uygulamaların hangi belirgin özelliklerin olacağını belirlemek için analiz yapılmıştır. Sürecin sonunda, İngilizce öğretmenleri dil öğrenimi amaçlı mobil uygulamaların tasarımına katkıda bulunan bir esaslar listesi önerisi sağlamışlardır. İlaveten, her uygulamanın kendine ait hedef kullanıcılarının, yani öğrencilerinin, uygulamanın amaç ve özelliklerini şekillendirebileceği belirtilebilir. Son olarak, dil öğrenimini amaçlayan mobil uygulama kullanıcı arayüz tasarımı için bir öneri listesi ön plana çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mobile technologies have been gaining popularity day by day, thanks to internet boom, in language learning like many other field. In recent years many language learning purposed mobile applications has taken place in mobile markets. Among all, in a stratified random way, 8 mobile applications for learning language were selected to conduct this study and they were evaluated through the view of user interface design (UID) principles about educational mobile applications by 11 English Language Teachers (ELTs) with the help of an interview composed of 4 parts. The data from the interview was analyzed to determine what a screen design of a goal-oriented mobile application should be like to learn languages, if any interface design of the stratified random selected mobile applications meets the needs of screen design of a mobile application to learn languages, and what the certain features of the mobile application interfaces to learn languages are. At the end of the process, the evaluations of ELTs lead to deduce a list of principles for designing language learning purposed mobile applications. Additionally, it can be stated that each application with its each target user, in another word learner, can shape the aims and many features of the interface design. Lastly, a list of features was suggested to design user interface of language learning purposed mobile applications.