65 yaş üzeri bireylerde algılanan sosyal destek ile depresyon ve bilişsel beceriler arasındaki ilişki
The relationship between perceived social support and depression and cognitive skills in individuals over 65 years of age
- Tez No: 543721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE HAYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, algılanan sosyal destek, depresyon, bilişsel beceri, Old age, perceived social support, depression, cognitive skill
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu araştırma yaşlıların algıladıkları sosyal destek ile depresyon ve bilişsel beceriler arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamıştır. Yöntem: Araştırma örneklemini Kocaeli'ndeki 8 adet Semt Konağından, 65 yaş üzeri bireyler oluşturmaktadır. 61 kadın, 68 erkek olmak üzere 109 kişi araştırmaya katılmıştır. Veri toplama aşamasında örneklem grubuna sırasıyla, Gönüllü Olur Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) ve Standardize Mini Mental Test (SMMT) uygulanmıştır Bulgular: Araştırmanın bulguları incelendiğinde araştırmaya katılan kişilerin depresyon düzeyi ile bilişsel beceri ve algılanan sosyal destek arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Kişilerin depresyon düzeyi arttıkça algılanan sosyal destek ve bilişsel becerilerde azalma olduğu gözlenmektedir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, depresyonun bilişsel beceriler üzerindeki etkisinin algılanan sosyal destek tarafından sağlandığı gözlenmektedir. Bunun yanında sosyodemografik özelliklere göre de 65 yaş üstü bireylerin algıladıkları sosyal destek, depresyon ve bilişsel becerileri istatiksel olarak anlamlı fark göstermiştir. Elde edilen tüm bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objevtive: The aim of this study was to investigate the relationship between perceived social support and depression and cognitive skills in the elderly. Method: The current research consisted of 109 participants (68 male and 61 female) aged above 65 selected from 8 differend Semt Konağı in Kocaeli. The participants completed the informed consent form, sociodemographic data and information form, the multidimensional scale of perceived social support (MSPSS), Geriatric Depression Scale (GDS) and Standardized Mini-Mental State Examination (SMMSE) respectively. Results: When the findings of the research were examined, a significant and negative relationship between depression levels, cognitive skills and perceived social support was observed. It is observed that the perceived social support and cognitive skills decrease as the level of depression increases. Conclusion: According to the findings from this research, It is observed that the effect of depression on cognitive skills is provided by perceived social support. Furthermore, individuals aged 65 and above with different sociodemographic characteristics showed significant differences in perceived social support, depression and cognitive skills. All results have been discussed with regard to past research.