Fizyoterapi öğrencilerinin sağlık algısı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi
Investigation ofhealth perceptions and healthy lifestyle behaviors of physiotherapy students
  1. Tez No: 543726
  2. Yazar: GÖKÇE BAŞAK AYDIN DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDİ BAŞKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi Öğrencileri, Sağlık Algısı, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranı, Physiotherapy student, Health Perception, Healthy lifestyle behaviors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencilerinin sağlık algısı ve sağlığı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi ve bu davranışları etkileyen sosyo- demografik özelliklerin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma 2014-2015 öğretim yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta okuyan toplam 258 Öğrencinin katılımıyla oluşturmuştur. Çalışmaya katılan tüm öğrencilere çalışma hakkında bilgi verilmiş ve sözlü onamları alınmıştır. Çalışmaya katılmaya karar veren öğrencilere, araştırmacı gözetiminde sosyo-demografik anket formu, Sağlık Algısı Ölçeği (SAÖ) ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 258 kişinin sağlık algısı puanları ortalaması 50,416,86 olarak“orta”değerde bulunmuştur. Çalışmamızda sağlık algısı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Çalışmamız analiz sonucuna göre sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının fiziksel aktivite boyutu puanı, cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Ortalama puanlar incelendiğinde erkeklerin fiziksel aktivite puanlarının kadınlardan daha yüksek olduğu görülmektedir. Çalışmamızda fiziksel aktivite alt boyutu 32 puan üzerinden 17,28 puan almıştır. Bu diğer alt boyutlar içinde en düşük puanı alan alt boyuttur. Sonuç: Geleceğin fizyoterapist adayları ve rol-modelleri olan fizyoterapi öğrencileri; sağlık algısı ve sağlığı geliştirme davranışlarının düzeyinin arttırılması için teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the health perception and health lifestyle behaviors of the students in the Department of Physiotherapy and Rehabilitation and to determine the socio-demographic characteristics affecting these behaviors. Materials and Methods: The research was attended by the participation of 258 students in the first, second, third and fourth year students in the Department of Physiotherapy and Rehabilitation of the Faculty of Health Sciences of Süleyman Demirel University in the 2014-2015 academic year All students who participated in the study were informed about the study beforehand and verbal approvals were obtained. The socio-demographic questionnaire form, Health Perception Scale (HPS) and Healthy Life Style Behavior Scale (HLSBC) were applied to the students who decided to participate in the study. Results: The average of the health perception scores of 258 individuals who participated in the study was 50.41±6.8 'moderate'. In our study, a positive relationship was found between health perception and healthy lifestyle behaviors. According to the results of our study, physical activity dimension score of healthy lifestyle behaviors varies according to gender. When the mean scores were examined, it was observed that the physical activity scores of the males were higher than the females. In our study, physical activity subscale gained 17,28 points over 32 points. This is the sub-dimension that has the lowest score among other sub-dimensions. Conclusion: Physiotherapist candidates and role models of physiotherapy students of the future; be encouraged and supported to increase the level of health perception and health promotion behavior.