Dirsek parmak ucu mesafesi ve radius-ulnanın direkt grafideki uzunluğunun değerlendirilmesinin cinsiyet ve boy tahmininde kullanılabilirliği
Usefullness of elbow-fingertip distance and direct graphy measurement of radius-ulna length in sex determination and stature estimation
  1. Tez No: 543836
  2. Yazar: OSMAN KULE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet ve boy, Radius-Ulna, Dirsek-parmak ucu mesafesi, Sex and height, Radius-Ulna, Elbow-Fingertip Distance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bir insanın tanınmasında ve diğer insanlardan ayırt edilmesinde kullanılan özelliklerin bütününe“kimlik”adı verilmektedir. Hayatını kaybeden veya yaşamını sürdüren bir kişinin bu özelliklerinin belirlenmesine ise“kimliklendirme”(kimlik tespiti) denilmektedir. Bu çalışmada dirsek parmak ucu mesafesinin ve radius-ulna kemiklerinin direkt grafideki uzunluklarının cinsiyet ve boy tahmininde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Acil Tıp Anabilim Dalına 08.11.2017-05.07.2018 tarihleri arasında başvuran ve ön kol kemikleri direkt grafisi çekilen 20-65 yaş aralığındaki 148 sağlıklı gönüllü prospektif olarak incelendi Bulgular: Olguların 89'u erkek, 59'u kadındı. Cinsiyet ve boy tahmini için her üç değişken için yapılan ölçümlerin de anlamlı olduğu görüldü. Radius kemiğinin cinsiyet tahmininde genel doğruluk oranının %86,5 ve boy tahmini oranının %78,8 olduğu, Ulna kemiğinin cinsiyet tahmininde genel doğruluk oranının %87,2 ve boy tahmini oranının %78,1 olduğu, dirsek-parmak ucu mesafesinin cinsiyet tahmininde genel doğruluk oranının %93,2 ve boy tahmini oranı %78,6 olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmamızda dirsek parmak ucu mesafesi ve radius-ulna kemiklerinin direkt grafideki uzunluklarını ölçerek cinsiyet tespiti ve boy tahminine yönelik elde edilen verilerin ve analizlerin anlamlılık gösterdiği tespit edildi. Elde ettiğimiz sonuçlar cinsiyet tespitinin yüksek oranlarla tahmin edilebildiği ve boy tahminin de düşük hata paylarıyla yapılabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: The characteristics of a person being recognized and distinguished from other people are called“identity”. Identification, on the other hand is the determination of these characteristics of a person who has lost his lifFe or sustained his life. In this study, it is aimed to evaluate the usefulness of the elbow fingertip and radius-ulna bones in the gross and inferential length of the direct radiograph. Materials and Methods: 148 healthy volunteers aged between 20-65 years who applied between 11.08.2017 – 07.05.2018 to the Department of Emergency Medicine of Turgut Özal Medical Center (TÖTM) and underwent direct graphy of the forearm bones were investigated prospectively. Results: 89 of the cases were male and 59 were female. The measurements made for all three variables for sex determination and height estimation were also significant. The general accuracy of the radial bone was 86.5% in the gender estimation and 78.8% in the height estimation. The general accuracy rate in the gender prediction of ulna bone was 87.2% and the height estimation ratio was 78.1%. Overall, in the gender estimation of the elbow-fingertip the accuracy rate was 93.2% and the height estimation ratio was 78.6%. Conclusion: In this study, it was determined that the obtained data and analysis of sex determination and height estimation were significant by measuring the length of the elbow-fingertip distance and the direct graphy measurement of radius-ulna length. Our results show that sex determination can be estimated with high rates and height estimation can be done with low error rates.