Acetamipridin testis toksisitesine karşı melatonin ve vitamin E'nin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of melatonin and vitamin E against acetamiprid testicular toxicity
- Tez No: 543851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TAŞLIDERE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Acetamiprid, Melatonin, Testis, Vitamin E, Acetamiprid, Melatonin, Testis, Vitamin E
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmamızda, acetamipridin testiste neden olduğu histopatolojik hasar ve erkek üreme sistemi hormonları ve oskisdatif stres parametreleri üzerinde yaptığı değişikliklere karşı melatoninin ve vitamin E'nin koruyucu etkilerininin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. 50 adet Balb-c erkek fare kontrol gruplarında 6, diğer gruplarda 8 adet olmak üzere 7 gruba ayrıldı. 21 gün süren deney sonrası alınan testis dokularında H&E, PAS ve kaspaz-3 immunohistokimyasal boyama yapıldı. Ayrıca ultrastrüktürel inceleme için alınan doku örnekleri TEM ile analiz edildi. Acmp grubunda seminifer tübül çapı ve epitel kalınlığında azalma, epitelde dejenerasyon, lümende azalmış spermatozoonlar, seminifer epitel bazal membranında PAS+ likte azalma, interstisyel alanda ödem ve Leydig hücrelerinde hidropik dejenerasyon görüldü. Kaspaz 3 boyamada diğer gruplardan daha fazla immün reaktivite pozitifliği vardı. TEM incelemesinde tübül hücrelerinde dejenerasyon, spermatogenik seri hücrelerinde lizozomal birikim, miyelin figür içeren vakuolizasyonlar ve nekroz; Leydig hücrelerinde stoplazmada hidropik dejenerasyon, stoplazmada elektron yoğun lipid vakuolleri ve kromatolizis belirgindi. Sertoli hücrelerinde primer ve sekonder elektron yoğun lizozomal birikimler dikkati çekti. Yine Acmp grubunda Biyokimyasal olarak doku; GSH ve TAS da azalma, MDA ve TOS da artış gözlendi. Plazma LH, FSH ve testosteron düzeylerinde azalma izlendi. Melatonin, vitamin E ve ikisinin birlikte uygulandığı gruplarda histolojik hasarı, apoptotik hücre ölümünü hem ışık mikroskobik hem de ultrastrüktürel düzeyde azaldığı, biyokimyasal olarak ise oksidatif parametrelerde azalma ve hormonal parametrelerde artış izlendi. Vitamin E'nin, melatonine göre oksidatif parametreleri azaltıp, antioksidatif parametreleri arttırmada daha etkili olduğu gözlendi. Tek başına vitamin E' nin tüm gruplardan daha yüksek düzeyde hormonal parametreleri arttırdığı görüldü. Sonuç olarak, çalışmamızda acetamiprid maruziyetinin testis dokusunda hasar oluşturduğu ve üreme yeterliliğini azalttığı, testiste oksidatif stresi indüklediği, üreme hormanlarının düzeylerine ve oksidan-antioksidan denge üzerine olumsuz etkisinin olduğunu gördük. Bu hasarın tedavisinde Vitamin E' nin birçok parametrede melatoninden daha etkili olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the protective effects of melatonin and vitamin E against the acetamiprite caused histopathological damage and reproductive system hormones and oxidative stress parameters changes in male mouse testis. 50 Balb-c male mice were divided into 7 groups as 6 in control group and 8 in other groups. H&E, PAS and kaspaz-3 staining were performed in the testis tissues obtained after 21 days of experiment. Tissue samples taken for ultrastructural examination were also analyzed by TEM. In the Acmp group, seminiferous tübüle diameter and epithelial thickness decreased. Epithelium degeneration, decreased spermatozoa in the lumen, PAS+ decrease in the seminiferous epithelial basement membrane, edema in the interstitial area and hydropic degeneration in Leydig cells were detected. Caspase-3 had more immune positivity than the other groups. In TEM examination, degeneration of tübüle cells, lysosomal accumulation, vacuoliations containing myelin and necrosis in spermatogenic series cells were detected. In the Leydig cells, hydropic degeneration in the cytoplasm, electron dense lipid vacuoles in the cytoplasm and chramatolysis were prominent. Primary and secondary electron dense lysosomal accumulations were noted in Sertoli cells. Biochemically, in the Acmp group, there was a decrease in GSH and TAS, an increase in MDA and TOS levels. Plasma LH, FSH and testosterone levels were decreased. It was seen that histological damage, apoptotic cell death ratio decreased in both light microscopic and ultrastructural levels in groups that were administered melatonin, vitamin E and two together. Also, oxidative parameters were decreased and hormonal parameters increased in both group. Vitamin E was found to be more effective in decreasing the oxidative parameters and increasing the antioxidative parameters than melatonin. Vitamin E alone increased hormonal parameters higher than all groups. In conclusion, in our study, it was observed that acetamiprid exposure caused damage to testis tissue and decreased reproductive ability, induced oxidative stress in testis, and had negative effects on levels of reproductive hormones and oxidant-antioxidant balance. Vitamin E was found to be more effective to protect the testis tissue against acetamiprid toxicity than melatonin in many parameters.