Lise öğrencilerinde sosyal görünüş kaygısı ve utangaçlık arasındaki ilişkide benlik saygısının aracılık rolü: Şırnak il örneği
Themediator role of self-esteem in the relationship between social appearance anxiety and shyness in high school students: Şırnak province sample
  1. Tez No: 543916
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM ÖKTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal görünüş kaygısı, utangaçlık, benlik saygısı, social appearance anxiety, shyness, self-esteem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sosyal görünüş kaygısı, utangaçlık ve benlik saygısı arasındaki ilişki alan dizin çalışmalarında çeşitli örneklem grupları ile incelenmiştir. Ancak benlik saygısının iki değişken arasındaki ilişkide aracılık rolünün incelendiği bir çalışma görülmemiştir. Bu çalışmanın amacı lise öğrencileri örnekleminde sosyal görünüş kaygısı ve utangaçlık arasındaki ilişkide benlik saygısının aracılık rolünün incelenmesidir. Bu amaçla yapılan çalışmaya Şırnak ilindeki çeşitli liselerde öğrenim gören yaş ortalaması 16,49±1,39 olan 131 kadın ve 82 erkek olmak üzere 213 öğrenci katılmıştır. Katılımcılara içerisinde sosyodemografik veri formu, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Utangaçlık Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'nin bulunduğu anket formu uygulanmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda sosyal görünüş kaygısı ile utangaçlık arasında pozitif ve orta düzeyde; görünüş kaygısı ile benlik saygısı arasında negatif ve orta düzeyde son olarak utangaçlık ile benlik saygısı arasında negatif ve orta düzeyde bir korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Benlik saygısının aracılık rolünün sınanması için kurulan regresyon modelleri sonucunda; sosyal görünüş kaygısının benlik saygısını ve utangaçlığı anlamlı düzeyde yordadığı ve sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısının utangaçlığı yordamada anlamlı olduğu görülmüştür. Sosyal görünüş kaygısını utangaçlığı yordamadaki parametre katsayısı benlik saygısının yer aldığı modelde düşmüş ve bu sonuç benlik saygısının aracılık etkisini göstermiştir. Yapılan Sobel testi sonucunda sosyal görünüş kaygısının utangaçlığı yordamasında benlik saygısının anlamlı düzeyde kısmi bir aracılık etkisine sahip olduğu görülmüştür. Son olarak, sonuçların geneli incelendiğinde araştırmacı tarafından seçilen demografik değişkenlerin katılımcıların sosyal görünüş kaygısı, utangaçlık ve benlik saygısı puanlarına anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The relationship between social appearance anxiety, shyness and self-esteem wasstudied with various sample groups in literature.However, therewasno study on themediator role of self-esteem in relationship between the two variables. The aim of this study is to investigate themediator role of self-esteem in the relationship between social appearance anxiety and shyness in high school students sample. For thisaim, 213 students, 131 women and 82 men, who had an averageage of 16.49±1.39 in various high schools in Şırnak province, were participated in the study.The questionnaire, whichincludessociodemographic data form, Social Appearance Anxiety Scale, ShynessScale and Rosenberg Self Esteem Scale, wasappliedtoparticipants and the results were analyzed. Aresult of the correlation analysis, positive and moderatecorrelationcoefficientwascalculated between social anxiety and shyness; negative and moderatecorrelationcoefficientwascalculated between the shyness and self esteem, and lastlynegative and moderate relationship between the shyness and self esteem wascalculated. As a result of the regression analysis to test the mediating role of selfesteem, social appearance anxietysignificantlypredictshyness and self-esteem and social appearance anxiety and self-esteem significantlypredictshyness. The parametercoefficient of social appearance anxiety to predictingshynesswasfoundlow in model whichinclude self-esteem and thisresultshowed the mediating role effect of selfesteem. As a result of the Sobel test, it wasobservedthat self-esteem had a significantsemimediating effect on the social appearance anxiety to predictingshyness. Finaly, demographicvariables selected by the researcherhavenosignificanteffect on the social appearanceanxiety, shyness, and self-esteem scores of participants.