The relationship of internet addiction among high school students with social appearance anxiety, loneliness and depression
Lise öğrencilerinde internet bağımlılığının sosyal görünüş kaygısının, yalnızlık ve depresyon ile ilişkisi
- Tez No: 780183
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Science and Technology, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Internet Addiction, Puberty, Social Appearance Anxiety, Loneliness, Depression, İnternet Bağımlılığı, Ergenlik, Sosyal Görünüş Kaygısı, Yalnızlık, Depresyon
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
The purpose of the current study is to investigate the relationships between internet addiction, social appearance anxiety, loneliness and depression among high school students. The study was conducted in five different high schools in the city of Muğla in the spring term of 2016-2017 school year. The sampling of the study is comprised of a total of 623 high school students (376 females and 256 males) aged at 14-19 years old selected through purposive sampling method. The data collection tools employed in the study are; the Socio-demographic Features Form, the Beck Depression Inventory, the Social Appearance Anxiety Scale, the UCLA Loneliness Scale. In the analysis of the data, t-test, one-way ANOVA, correlation, Chi-square and regression analyses in SPSS 21 program package were used. The results of the analyses revealed that there is a positive correlation between internet addiction and depression and a positive medium level correlation between social appearance anxiety and depression. A weak negative correlation was found between internet addiction and loneliness. The female students' social appearance anxiety, depression and internet addiction mean scores were found to be higher than those of the male students. Social appearance anxiety scores were found to be significantly depending on grade level and age group. The depression and loneliness scores of the students whose fathers are literate (not graduated from any school) were found to be higher. The depression scores of the students whose mothers are literate were found to be higher. In psychological counseling of adolescents with internet addiction, depression should be considered.
Özet (Çeviri)
Bu araĢtırmanın amacı, lise öğrencilerindeki internet bağımlılığı, sosyal görünüĢ kaygısının, yalnızlık ve depresyon arasındaki iliĢkiyi incelemektir. AraĢtırma 2016- 2017 eğitim öğretim yılı, bahar yarıyılında Muğla ilinde beĢ farklı lisede gerçekleĢmiĢtir. AraĢtırmanın örneklemi amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenen 376'sı kız 256'sı erkek, 14-19 yaĢları arasında, toplam 623 lise öğrencisinden oluĢmaktadır. AraĢtırmada kullanılan veri toplama araçları; Sosyodemografik Form, Beck Depresyon Ölçeği, Sosyal GörünüĢ Kaygısı Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği olarak belirlenmiĢtir. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı ile T-Test, Tek Yönlü Anova, Korelasyon, Ki-Kare ve Regresyon analizleri kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın sonucuna göre yapılan korelasyon sonuçlarına göre internet bağımlılığı ve depresyon arasında pozitif yönlü bir iliĢki olduğu, sosyal görünüĢ kaygısı ile depresyon arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir iliĢki olduğu bulunmuĢtur. Ġnternet bağımlılığı ve yalnızlık arasında ters yönlü zayıf bir iliĢki bulunmuĢtur. Kız öğrencilerde sosyal görünüĢ kaygısı, depresyon, internet bağımlılığı ölçeklerinin toplam puanlarının ortalaması, erkek öğrencilerin puanlarının ortalamasından daha yüksek bulunmuĢtur. Sosyal görünüĢ kaygısı ölçeğinin toplam puanlarında sınıflara ve yaĢ gruplarına göre anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiĢtir. Babasının herhangi bir okul bitirmemiĢ okur yazar olduğu öğrencilerin depresyon ve yalnızlık puanları yüksek çıkmıĢtır. Annesinin okur yazar olan öğrencilerin depresyon ölçeği puanları yüksek çıkmıĢtır. Ergenlerin psikolojik danıĢmanlığında internet bağımlılığı ve depresyon dikkate alınmalıdır.