VRV klima sistemlerinin termodinamik analizi
Thermodynamic analysis of VRV air conditioning systems
  1. Tez No: 543939
  2. Yazar: MURAT KARABAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YÜRÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklimlendirme, VRV/VRF, Ekserji Analizi, Etkinlik Katsayısı, Maliyet Analizi, Air Conditioning, VRV/VRF, Exergy Analysis, COP, Cost Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında, İstanbul ve Bodrum'da var olduğu kabul edilen iki ofisin Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında soğutulması için iklimlendirme sistemlerinin tasarımı, ekserji analizi ve maliyet analizi gerçekleştirilmiştir. İklimlendirme sistemlerinin seçimi, tasarımı ve ekserji analizi için ofislerin ısıl yükleri belirlenmiştir. Isıl yükler, şehirlerin 2009-2014 yıllarında ki meteorolojik verileri ve ofislerin yapıları dikkate alınarak hesaplanmıştır. Ofisler için hava ile soğutmalı ve su ile soğutmalı olmak üzere iki VRV/VRF sistemi tasarlanmış, bu sistemlerin etkinlik katayıları sırası ile 4.05 ve 5.62 olarak belirlenmiştir. Tasarlanan sistemlerin ekserji analizleri incelendiğinde, İstanbul için hava ile soğutmalı ve su ile soğutmalı VRV/VRF sistemlerin ortalama ekserji yıkımları sırasıyla 10.152 kW ve 8.015 kW iken, Bodrum için sırasıyla 9.764 kW ve 8.575 kW olarak elde edilmiştir. Ekserji analizi sonuçlarına göre iki sisteminde maliyet analizleri gerçekleştirilmiştir. Hava ile soğutmalı VRV/VRF sistemleri ile karşılaştırıldığında su ile soğutmalı VRV/VRF sistemlerinin amortisman süresinin 7 yıl olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in order to cool two offices, which are considered to be in İstanbul and Bodrum, at June, July, August and September, design, exergy analysis and cost analysis of these offices have been performed. For selection, designing and exergy analysis of air conditioning systems, thermal loads of offices have been determined. Thermal loads have been calculated by using structures of offices and meteorological datas, which are between 2009-2014, of cities. For the cities, two systems have been designed that VRV/VRF are with air cooling and with water cooling and COPs of these systems have been determined as 4.05 and 5.62, respectively. When examining exergy analysis of designed systems, average exergy destructions of VRV/VRF systems with air cooling and with water cooling have been obtained as 10.152 kW and 8.015 kW for İstanbul, respectively; average exergy destructions of VRV/VRF systems with air cooling and with water cooling have been obtained as 9.764 kW and 8.575 kW for Bodrum, respectively. According to exergy analysis conclusions, cost analysis of two systems have been performed. It has been seen that the period of redemption of VRV/VRF system with water cooling has been 7 years when comparing with VRV/VRF system with air cooling.