Yüksek enerjili gama-proton çarpıştırıcılarında uyarılmış kuarkların aranması
A search for excited quarks at high energy gamma-proton
  1. Tez No: 543962
  2. Yazar: BİLAL ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN KANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Model, Kompozitlik, Feynman Diyagramı, Kompozitlik Ölçeği, Bozunma Genişliği, Tesir Kesiti, Standart Model, Compositeness, Feynman Diagrams, Compositeness Scale, Decay Width, Cross Section
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Temel Parçacık Fiziğinde cevabı sıkça araştırılan temel soruların başında“Maddenin en küçük yapı taşı nedir?”,“Evren nasıl meydana gelmiştir?”,“Evreni bir arada tutan nedir?”gibi temel sorular gelmektedir. Bu soruların cevabını arayan teorik ve deneysel faaliyetler çok ümit vericidir. Temel parçacık fiziğinde pek çok varsayımın haklılığını gösteren deneysel sonuçlar, bu doğrultudaki çalışmaların daha da yoğunlaşmasını haklı kılmaktadır. Biz bu çalışmada, doğada temel parçacık kabul ettiğimiz kuarkların kompozit olabileceklerine dair bir takım belirtileri, yüksek enerjili gama-proton çarpışmalarında görebilme olanaklarını araştırmaktayız. Değişik ülkelerde kurulması planlanan bazı makineler, bu araştırmaların deneysel olarak tespit edilmesi bakımından çok ümit vericidir. İlk önce standart model ele alınmış, daha sonra açıklayamadığı sorunlara bakılmıştır. Rezonansta üretilen uyarılmış kuarkların bozunma genişliği ve toplam tesir kesitleri hesaplanmıştır. Buna bağlı olarak ta bu fiziksel niceliklerin grafiksel olarak çizimleri verilmektedir. Sonuçlar ve tartışma kısmında ise ulaşmış olduğumuz sonuçlar tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
At fundamental Physics most common questions which an answer is observed are“What is the smallest particle of matter?”,“How did the universe occur?”,“What makes the universe stay all together?”. The studies that looks for the answer are hopeful. At fundamental Physics the experimental results that makes the predictions right make studies more. At this study, we are expecting to see if the quarks are composite at gamma-proton collision with big energy. The machines which are being planned to build at different countries are gives hope for this particles to be fixed. At first the standart model was dealth with and than the questions that cannot explain. The excited quarks width at resonans and total cross sections are calculated. In according to this the graphs for physical quantities are given. In conclusion the results which we reached are argued.