Kahramanmaraş halk kültüründe kalıp sözler
Formulaic expressions in Kahramanmaras folk culture
  1. Tez No: 543963
  2. Yazar: AHMET PIRNAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ERŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıp Söz, Halk Kültürü, Atasözü, Deyim, Dua, Beddua, Yemin, Selam, Formulaic Expression, Folk Culture, Proverb, Idiom, Prayer, Curse, Oaths, Greeting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 458
Özet
Halk kültürü ürünlerinin bir grubunu da kalıp sözler oluşturmaktadır. Türk dilini ince anlatımlarla zenginleştiren bu sözler, insanların iletişim sırasında başvurduğu dil ögeleridir. Ancak gelinen noktada kalıp sözlerin yavaş yavaş kullanımdan kalkmaya başladığı görülmektedir. Kalıp sözler; geçmişten günümüze bir toplumun kültürünü yansıtan, insanların belirli durumlarda birbiriyle ilişkilerini ifade etmede kullanılan, tecrübelerle halkın belleğinde yer edinen söz varlıklarıdır. Bu çalışmada öncelikle kalıp söz kavramı ve kalıp söz türleri hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra yazılı ve sözlü kaynaklardan tespit edilen Kahramanmaraş yöresi kalıp sözleri deyim, atasözü, beddua/kargış, dua/alkış, sövgü-küfür-hakaret sözü, yemin, dini söz, hitap sözü, şaşkınlık sözü ve selam sözü olmak üzere on gruba ayrılmış ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Formulaic expressions are one of the groups of folk culture artifacts. These words enriching Turkish language with nice expressions are used during communication by people. However, it has been seen that formulaic expressions began to fall into disue gradually at this stage. Formulaic expressions are vocabulary sets which reflect culture of a society from past to present, are used in certain circumstances to Express people's relations with each other, are at the back of people's minol with experiences. In this study, it is formed a theoretical framework about the concept of formulaic expression and types of formulaic expression. Then, formulaic expressions of Kahramanmaraş compiled from written and oral sources are seperated into ten groups as idiom, proverb, curse, prayer, swearword, oath, religious statement, adressing, astonishment statement and salutation words, and all of these expressions are analysed.