The effect of online Turkish shoppers' perceptions on purchase intention in fashion industry
Onlıne alışveriş yapanların algılarının satın alma niyeti üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 777596
  2. Yazar: MÜGE AKKOR KOKTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN URAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Online Shopping, Adoption Theories, Technology Acceptance Model (TAM), Turkish Online Shoppers, Purchase Intention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Perakende sektörü, son 20 yılda neredeyse aynı kalsa da, dijital araçların ve uygulamaların etkisi, işletmelerin çalışma şeklini ve tüketicilerin alışveriş yapma şeklini önemli ölçüde değiştirdi. Pandemi, tüketicilerin değişikliklere uyum sağlama hızını artırdığında, perakende sektörü dijitalleşme ile mücadele ediyordu. Bu çalışma, moda sektöründe, Türk çevrimiçi alışverişçiler tarafından algılanan internet sitesi tasarımı, gizlilik, güvenilirlik, müşteri hizmetleri arasındaki ilişkileri ve bunların internet üzerinden satın alma niyeti üzerindeki etkilerini araştırmak için Gerekçeli Eylem Teorisi ve Teknoloji Kabul Modeli'ne dayanmaktadır. Bu çalışmada, nicel teknikler kullanılmıştır. Türkiye'de anketi 470 kişi yanıtlamış olup, bunların 425'i (%90,4) moda sektöründe internet üzerinden alışveriş yaptıklarını belirtti. Veri analizi, Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılarak yapıldı. Ampirik bulgular, Türk çevrimiçi alışverişçiler tarafından algılanan web sitesi tasarımının, algılanan müşteri hizmetleri, algılanan güvenilirlik, algılanan gizlilik ve internet üzerinden satın alma niyeti üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu belirtmektedir. Algılanan gizlilik, algılanan müşteri hizmetleri ve internet üzerinden satın alma niyeti ile pozitif ilişkilidir. Algılanan güvenilirliğin, algılanan müşteri hizmetleri ve internet üzerinden satın alma niyeti üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Son olarak, Türk çevrimiçi müşterilerinin, müşteri hizmeti algısının moda endüstrisindeki internet üzerinden satın alma niyeti üzerindeki olumlu etkisi, bu alandaki diğer birçok çalışmanın aksine reddedilmektedir.
Özet (Çeviri)
Even though retail stayed almost the same in the last 20 years, the effect of digital tools and applications substantially altered how businesses operate and how consumers shop. When the pandemic increased the pace consumers adapted to changes, retail industry was already battling with the challenge to digitalize. This study is based on the adoption theories including the theory of reasoned action and the technology acceptance model to investigate the interrelationships between perceived website design, perceived privacy, perceived reliability, perceived customer service by the Turkish online shoppers and their effects on the digital purchase intention in the fashion industry. Quantitative techniques were used in this study. 470 respondents replied to the survey in Turkey, out of which 425 respondents (90.4%) stated that they shopped online from the fashion industry. Data analysis and results were discussed using the Structural Equation Modeling. Empirical findings state that the perceived website design by the Turkish online shoppers has a positive impact on perceived customer service, perceived reliability, perceived privacy, and online purchase intention. Perceived privacy is related positively to perceived customer service and digital purchase intention. Perceived reliability has a positive impact on perceived customer service, and online purchase intention. Consequently, the positive effect of perception of customer service by Turkish online customers on digital purchase intention in the fashion industry is rejected unlike to other studies in this area.