Lise öğrencilerinin akademik streslerinin, matematik kaygılarının ve matematiğe yönelik tutumlarının incelenmesi
Analysing high school student's academic stress, their maths anxieties and attitudes towards math
  1. Tez No: 544130
  2. Yazar: ÖMER FARUK METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik stres, lise öğrencileri, matematik, matematik kaygısı, matematik tutumu, Academic stres, high school Students, math, math anxiety, attıtude for maths
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, lise öğrencilerinin akademik stres, matematiğe yönelik kaygı ve tutumlarını çeşitli değişkenler ve aralarındaki ilişkiye göre incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Osmaniye ili Kadirli ve Sumbas ilçelerindeki liselerde 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 358 kız 230 erkek öğrenci olmak üzere toplam 588 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Akademik Strese Sebep Olan Faktörler Ölçeği”,“Matematik Kaygısını Derecelendirme Ölçeği”ve“Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın alt amaçlarına uygun olarak betimsel istatistikler, ilişkisiz örneklemler için tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplar t- testi, LSD testi, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney U testi ve lise öğrencilerinin akademik stresleri, matematik kaygıları ve matematiğe yönelik tutumları arasındaki ilişkileri belirleyebilmek için basit korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kız öğrencilerin akademik stresleri ve matematik kaygılarının erkek öğrencilerden yüksek olduğu, matematik tutumlarının ise cinsiyet değişkeninden etkilenmediği, anne-baba eğitim düzeyi arttıkça akademik stresin azaldığı, matematik notu yükseldikçe matematik kaygısının azaldığı matematik tutum puanlarının yükseldiği, matematik kaygısının ve akademik stresin en yüksek meslek lisesi öğrencilerinde sonra sırasıyla Anadolu lisesi ve fen lisesi öğrencilerinde olduğu, öğrencilerinin akademik stresleri ile matematik kaygıları arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki; matematik kaygıları ile matematik tutumları arasında orta düzeyde ve negatif yönde anlamlı bir ilişki; akademik stresleri ile matematik tutumları arasında orta düzeyde ve negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this reserarch is to investigate high school student's academic stress, their concerns against math according to different connection and various factors. Correlational survey model is used in this research. 9 th, 10th, 11th and 12 th grade students who received education in high schools in Kadirli and Sumbas, Osmaniye in 2017-2018 academic year constitute the population of the survey. Totally 588 students (358 girls and 230 boys) who are chosen with random sampling method constitutes the sample of the survey. As data collection tool,“Personal Information Form”,“Scale for Factors Causing Academical Stress”,“ Scale for Graduation of Math Anxiety”and“ Scale for Graduation of Attitude”have been used. In accordance with the subgoals of the research , scientific statisticsone-way analysis of variance for indifferent samples, independent samples t-test, LSD test, Kruskal Wallis-H test when variences are not equal, Mann Whitney-U test and a simple corelation analysis for determining high school's students' academical stress and their anxieties and attitudes towards maths were used in this survey. As a result of the survey, it is detected that girls' academical stresses and anxieties are higher than boys; attitudes for maths aren't influenced by gender; the higher is parents' education level the lower is academical stress; the higher is maths grade, the lower is the anxiety for maths and the higher is the points of attitudes for maths; Vocational High School students' maths anxieties and academical stresses are highest than with Anatolian High School and Science High School students' respectively; there is a medium level and positively meaningful correlation between the students' academical stress and math anxiety; there is a medium-level and negative meaningful correlation between the maths anxiety and attitude for maths; and there is a medium-level and negatively meaningful correlation between the academical stress and attitude for maths.