The impact of digitalization on company performance
Dijitalleşmenin şirket performansına etkisi
- Tez No: 544129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Performans, Verimlilik, Digitalization, Performance, Productivity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dijitalleşme günümüz dünyasının önemli trendlerinden biridir. Dijitalleşme endüstri süreçlerinin birçoğunun dönüşmesine sebep olmuş, üretim süreçleri, değer zincirleri ve inovasyon süreçleri bu dönüşümden etkilenmişlerdir. Dijitalleşmenin şirketlere yeni pazar fırsatları sunması, yeni müşteri deneyimleri ortaya koymalarını sağlaması ve inovasyon süreçlerini hızlandırması gibi faydalar sunması beklenmektedir. Dijitalleşme bir ayakta kalma konusu haline dönüşmektedir. Endüstrilerindeki gelişmelere uygun olarak dijitalleşme yatırımlarını gerçekleştiremeyen şirketlerin ayakta kalmaları zorlaşacaktır. Bu dönüşümün şirket performansını önemli şekilde etkilenmesi beklenmelidir. Bu çalışmanın temel amacı şirket performansı ile dijitalleşme arasında pozitif ilişki olduğunu ortaya koymaktır. Bu argümanı ispat etmek için iki hipotez ortaya konulmuştur. Birinci hipotez kişi başı üretim verimliliğini dijitalleşme ile artığı şeklindedir. İkinci hipotez dijitalleşmenin, şirket performansını, kişi başı üretim verimliliği üzerinden etkilediği şeklindedir. Ancak dijitalleşme ile ilgili verilerin yetersiz olması dolayısıyla bu ilişki kişi başı üretim indeksi üzerinden ölçülmeye çalışılmıştır. Şirket performansını ölçmek için FAVOK marjı kullanılmıştır. Çalışmada 3. Veri kaynakları kullanılmıştır. Birinci hipotezin doğrulanması için Pearson Korelasyon yöntemi, ikinci hipotezin doğrulanması için Rassal Etkili Panel Veri Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Her iki hipotezde doğrulanmıştır. Ancak Türkiye'de dijitalleşme seviyesinin düşük olması dijitalleşmenin şirket performansı üzerindeki etkisinin sınırlı olmasına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digitalization is a new and important trend in today's world. Digitalization affects the dynamics of transformation of the industry which will substantially affect production systems. Digitalization plays an important in value chains and innovation networks. Digitalization will bring new opportunities like new markets, new consumer experiences and faster innovation capability. Digitalization will be a sustainability issue soon, companies which does not invest according to developments of their industries will disappear. Such change will make positive impact on company performance since it will improve efficiencies dramatically. The main aim of this thesis is to show that digitalization has an impact on company performance in improving manner. Two hypotheses have been formulated. First hypothesis is about the relationship between Labor Productivity and Digitalization. Second hypothesis is about impact of Digitalization on company performance. EBITDA margin has been determined as performance metrics and impact digitalization tried to be understood through a proxy of Labor Productivity. The reason for that is the available data regarding digitalization is limited and not in time series format. Publicly available data has been used to test the hypotheses. First hypothesis has been analyzed by using Pearson Correlation method. Second hypothesis has been analyzed by using Random Effect Panel Data Analysis. Both hypotheses have been accepted. But the magnitude of effect of digitalization on company performance has been determined as low due to low digitalization in Turkey.