Çoklu damar perkütan koroner girişim uygulanan hastaların bir yıllık sonuçları ve hematolojik değerler ile ilişkisi
One-year outcomes in patients undergoing percutaneous coronary intervention for multivessels coronary artery disease and its relation with hematologic parameters
  1. Tez No: 544193
  2. Yazar: ALIREZA MALEKPUR ALAMDARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARABULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu damar hastalığı, Perkütan koroner girişim, MACCE, Hedef lezyonda revaskülarizasyon, hedef damarda revaskülarizasyon, Multivessel disease, Percutaneous coronary intervention, MACCE, Target lesion revascularization, Target vessel revascularization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma perkütan koroner girişimin günümüzdeki gelişmiş şartlarda sonuçlarını öğrenmek ve bu sonuçlarla ilişkili olduğu düşünülen bazi parametrelerin etki ve ilişkisini belirleyebilmek için yapıldı. Gözlemsel retrospektif kohort çalışmamız 2014-2017 yılları arasında çoklu damar hastalığı nedeni ile perkütan koroner girişim uygulanan 57 hastada gerçekleştirildi. Majör olumsuz kardiyovasküler ve serebrovasküler olaylar (MACCE) [hedef lezyonda revaskülarizasyon (TLR), hedef damarda revaskülarizasyon (TVR), MI, inme, kardiyak ölüm], tüm nedenlerden dolayı ölüm ve kanama çalışmanın primer sonuç noktası olarak belirlendi. PCI sonrası bir yıllık sürede olumsuz sonuçlar ve bu sonuçlar ile ilişkili olabilecek klinik, hematolojik ve anatomik parametreler analiz edildi. İki hastada (%3.50) kanama, bir hastada (%1.75) TLR, bir hastada (%1.75) TVR ve bir hastada (%1.75) ölüm gelişti. Çalışmanın sonucunda perkütan koroner girişim uygulanan çoklu damar hastalarında bir yıllık izlem süresinde belirlediğimiz klinik, hematolojik ve anatomik parametreler ve olumsuz sunuçlar arasında belirgin ilişki bulunamadı. Bu çalışmanın bulguları perkütan koroner girişimin çoklu damar hastalığında güvenilir yaklaşım yöntemi olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the results of percutaneous coronary intervention in today's sophisticated conditions and to detect the effect and relation of some parameters which are considered to be related to these results. Our observational retrospective cohort study was performed in 57 patients who underwent percutaneous coronary intervention due to multivessel disease between 2014 and 2017. Major adverse cardiovascular and cerebrovascular events (MACCE) [target lesion revascularization (TLR), target vessel revasclarization (TVR), myocardial infarction, stroke, cardiac death], all-cause mortality, and bleeding were determined as the primary endpoint of this study. At the end of one-year follow-up after PCI; adverse events, clinical, hematological and anatomical parameters were analyzed. Bleeding was observed in 2 (3.5%), TLR in 1 (1.75%), TVR in 1 (1.75%), and death in 1 (1.75%) patients. As a result of the study, no relationship was found between clinical, hematological, and anatomical parameters and outcomes. Furthermore, the findings of this study suggest that percutaneous coronary intervention is a reliable approach in multivessel disease.