Öğretmen performans değerlendirmelerine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Assessment of teachers' views on evaluating the teachers' performances
- Tez No: 544211
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAKAN ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans, Değerlendirme, Öğretmen Performans Değerlendirmeleri, Öğretmen Görüşleri, Değerlendirici, Geri Bildirim, Performance, Evaluation, Teachers' Performances Evaluation, Teachers' views, Evaluator, Feedback
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı, kamu ve özel sektör bünyesindeki eğitim kurumlarında gerçekleştirilen öğretmen performans değerlendirmeleri ile ilgili öğretmen görüşlerini tespit etmektir. Bu nedenle öğretmenlerin, deneyimledikleri veya tanıklık ettikleri öğretmen performans değerlendirme süreci göz önünde bulundurularak sürecin öncesi, esnası ve sonrası ile ilgili görüşleri detaylı bir şekilde ele alınıp incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma modellerinden olgubilim (fenomoloji) deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2017- 2018 Eğitim- Öğretim yıllarında Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel veya kamu eğitim kurumlarında farklı branşlarda görev yapan öğretmenler oluştururken, çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden 'kolay ulaşılabilir durum örneklemesi' yöntemi ile seçilmiş, evreni temsil eden 10 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen ses kayıtları tek tek incelenip yazıya dökülerek kodlanmıştır. Bireysel görüşme kayıtlarının bulgular kısmında detaylı bir şekilde incelenebilmesi için kodlanan veriler, farklı tema ve alt temalar altında toplanmıştır. Toplanan bulgular incelendiğinde, öğretmen performansının değerlendirilmesi türleri, öğretmen performansı hakkında bilgilendirme, öğretmen performansı değerlendirme süresi, öğretmen performans değerlendirmesi ile ilgili geri bildirim, değerlendirilen öğretmenin gözlem sırasındaki hisleri, öğretmen performanslarının değerlendirilmesinin amacı, değerlendiricinin amacının anlaşılırlığı, değerlendiricinin alan yeterliliği, değerlendiricinin adalet algısı, kullandığı yöntem ve teknikler, derse katılım süreci, geri bildirimin özellikleri başlıkları altında öğretmen görüşleri tespit edilmiştir. Gerçekleştirilecek öğretmen performans değerlendirmelerine ışık tutacağı ve bu tarz değerlendirmelerin eksik yönlerinin belirlenmesinde kolaylık sağlayacağı düşünüldüğünden, aynı zamanda öğretmen performans değerlendirmeleri ile ilgili öğretmen görüşlerinin incelenmesi konusunda yeterli kaynak ve çalışmanın bulunmamasından dolayı yapılan öğretmen performans değerlendirmelerine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi araştırmasının gelecekte yapılacak çalışmalara yol göstereceği ve önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the teachers' views on evaluating teachers' performances which are performed at the state schools and the private schools. Therefore, the teachers' remarks on the evaluation phase's before, during and after sections of the teachers' performances are examined in details by taking the evaluation phase which are experienced or testified into consideration. This study uses phenomenologic research design, which is one of the quantitative research designs. The population consists of teachers who work on different branch at state or private schools, and the research group is formed 10 teachers who represent the population and were chosen with the“convenience sampling method”among the purposeful sampling methods. In the study, data were collected through semi-structured English teacher interview form. The recordings which had been acquired were examined one by one then, they were codified in written. To examine the individual interviews' recording in the finding section in details, the code- designated data were collected under the different themes and sub-themes. When the findings which had been obtained were examined, the teachers' views were determined under the titles of the kinds of the evaluating teachers' performances, informing about the evaluating teachers' performances, the duration of the evaluating teachers' performances, the feedbacks about the evaluating teachers' performances, the feelings of the teachers' who are evaluated, the purposes of the evaluating teachers' performances, the clarity of the evaluators' purpose, the evaluators' field competencies and justice perceptions, the evaluators' methods and techniques, the process of attending to the lesson, the features of the feedbacks. Because of the fact that this research will be very helpful to the evaluating the teachers' performances which will be carried out and it is believed that the research will make it easy to determine the missing parts of this kind of evaluations, and also there is no enough resources and research about the evaluating teachers' performances, it is thought that the research on the evaluating teachers' performances will be a guideway and modest contribution to future research in the relevant field.