A study on the relationship of critical thinking activities and speaking skills of the 6th graders in turkey
Türkiye'de 6. sınıf öğrencilerinin konuşma becerileri ve eleştirel düşünme etkinlikleri ilişkisi üzerine bir çalışma
- Tez No: 544217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme etkinlikleri, yabancı dil olarak İngilizce, İngilizce dersi müfredatı, 21. yüzyıl yetenekleri, konuşma becerileri, karma araştırma deseni, Critical thinking activities, English as a foreign language, Common European framework of reference for languages: learning, teaching, assessment, English lesson curriculum, 21st century skills, speaking skills, mixed method reseach design
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı 21. yüzyıl yeteneklerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek açısından köklü değişikliklerin yolunu açmıştır. İngilizce dersi müfredatında belirtilen değişikliklerle eş zamanlı olarak, İngilizce Dersi Öğretim Programı, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının temel ilkelerinin yanı sıra, 1739 sayılı temel kanununda tanımlanan genel amaçlarına uygun olarak gözden geçirilip düzenlenmiştir. Üstelik, 8+4 eğitim modelinden yeni 4+4+4 eğitim sistemine geçiş, Türk eğitim sistemindeki öngörülen öğretim programı değişikliğinin bir gereği olarak ortaya çıkmıştır. Yeni İngilizce Ders Programı, Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi: Öğrenim, Öğretim ve Değerlendirme'nin ilke ve tanımlayıcıları ile uyumlu olarak düzenlenmiştir. Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi ile paralel olarak, yaşam boyu öğrenme kapsamında 21. yüzyıl yetenekleri, bilgi çağında öğrencilerin ihtiyacına göre modern müfredata ayak uydurmak açısından elzemdir. Sınıf ortamında bu yetenekleri öğretmek zor olsa da eleştirel düşünme becerileri, yabancı dil öğreniminde kendi kendini motive etmesi ve yenilikçi olabilmesi özelliğiyle öğrenen kişiye gerekli kavrayış ve sağduyu katkısı sağlamaktadır. Yükseköğretim kapsamında, yabancı dil olarak İngilizce ile eleştirel düşünme becerileri arasında olumlu bağlantı üzerine pek çok çalışma bulunmaktadır, fakat çok azının ortaöğretim düzeyinde yapıldığı görülmüştür. Bu maksatla bu çalışmada, 6. Sınıf öğrencilerinin konuşma yeteneği üzerine eleştirel düşünme etkinliklerinin etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmak için karma bir araştırma deseni uygulanmıştır. Adana'nın Ceyhan ilçesindeki İsmail Ayşe Önük Ortaokulunda 6. Sınıflara 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi boyunca pilot çalışma da dahil olmak üzere 16 haftalık uygulama yapılmıştır. Sınıflar deney (20) ve kontrol grubu (21) olarak rastgele seçilmiştir. Niceliksel veriler; öğrencilerin konuşma ve eleştirel düşünme yetilerinde olası bir değişikliği tespit etmek için ön ve son test olarak uygulanan Eleştirel Düşünme Testi (Demir, 2006) ve A Seviyesi Konuşma Testi'nden (retrieved from the site: http://rcel2.enl.uoa.gr/kpg/) toplanmıştır. Bu niceliksel verileri incelemek için SPSS 20.0 nicel veri analiz programı kullanılmıştır. Niteliksel veriler olarak, öğrencilerin Eleştirel düşünme etkinliklerini (Appendix. E) kullanma konusunda onların duygu ve algılayışlarını gözlemlemek için yansıtıcı öğretmen günlüğü, yansıtıcı öğrenci günlüğü ve portfolio kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, Eleştirel düşünme etkinliklerinin İsmail-Ayşe Önük Ortaokulu 6. Sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme ve konuşma seviyelerini dikkate değer biçimde geliştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Ministry of National Education (MoNE) paved the way for radical changes in the curriculum of education in terms of meeting the needs of 21st century skills. Concurrent with these changes, stated in the English Lesson Curriculum (2018),“English lesson curriculum has been revised in accordance with the general objectives of Turkish National Education as defined in the Basic Law of the National Education No. 1739, along with the Main Principles of Turkish National Education”(p.3). Moreover, the transition from the 8+4 educational model to the new 4+4+4 model has been arised as a requisite of planned curricula change in Turkish Educational System. The new English language curriculum was designated in accordance with the principles and descriptors of the Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, and Assessment (CEFR). In line with the principles of (CEFR) within the context of life-long learning objective, 21st century abilities are crucial to keep up with up-to-date curricula in accordance with students' needs in a Knowledge age. Even if teaching these skills in a class environment can be challenging, The Critical Thinking Skills (CTSs) contribute learners an insightful and commonsense guide to become self-motivated and novative learners in foreign language learning as well. There has been a plethora of studies on the positive correlation between the English as a Foreign Language (EFL) and CTSs within the concept of tertiary education. Yet, few have been conducted in secondary education. To this end, in this study, a mixed method research design was conducted to find out whether any effect of the Critical Thinking Activities (CTA) on speaking skills of the 6th graders. It was conducted for 16 weeks with 6th graders including the pilot study during 2017-2018 Autumn period of the Academic Year, at İsmail Ayşe Önük Secondary School in Adana, Turkey. The classes were chosen randomly, one of which was assigned as the experimetal group (20), and the other as the control one (21). The quantitative data were gathered from the instruments consisting of a CT Test and an English A Level Speaking Test as pre- and post-tests to track possible alterations in students' speaking and critical thinking levels. SPSS (Statistical Package for the Social Science) software version 20.0 was used to analyze quantitative data. As for qualitative instruments, teacher's reflective journal, students' reflective journals, and portfolios were utilized in order to observe the students' feeling and perceptions about the usage of the CTA. The findings of the study indicated that using CTA in EFL classroom enhanced the speaking skills and CT levels of 6th graders conspicuously at İsmail-Ayşe Önük Secondary School, Ceyhan-Adana, Turkey.