Erken erişkinlerde internet bağımlılığı ve cinsel kompulsiyonlar arasındaki ilişkide yalnızlığın aracı rolünün incelenmesi
Mediation of loneliness in the relationship of adults internet addiction and sexual compulsions
  1. Tez No: 544225
  2. Yazar: YASEMİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Kompulsiyonlar, Internet Bağımlılığı, Yalnızlık, Internet Addiction, Loneliness, Sexual Compulsions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, erken erişkinlerde Internet Bağımlılığı ve cinsel kompulsiyonlar arasındaki ilişkide yalnızlığın aracı rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Çevrimiçi anketler yoluyla araştırmaya katılmayı kabul eden 161 kişiden“Demografik Bilgi Formu”,“UCLA Yalnızlık Ölçeği”,“Young Internet Bağımlılığı Ölçeği”ve“Cinsel Kompulsiyonlar Ölçeği”yanıtlamaları istenmiştir. Çalışmada, demografik değişkenler bakımından yalnızlık, Internet bağımlılığı ve cinsel kompulsiyonlar alt boyutlarının puanlarının farklılaşma düzeyleri incelenmiş ve araştırma değişkenleri arasındaki korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, yalnızlık, Internet bağımlılığı ve cinsel kompulsiyonlar alt boyutlarının demografik değişkenler bakımından farklılaştığı saptanmıştır. Sonuçlara göre, kadınların bildirdiği yalnızlık skorlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca, çalışmayan katılımcıların yalnızlık puanları daha yüksektir. Internet bağımlılığı ve cinsel kompulsiyonlar skorlarının ise erkeklerde kadınlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, yalnızlık ve Internet bağımlılığı arasında ilişki anlamlı saptanmamış; yalnızlık düzeyi ile cinsel davranışlara yoğunlaşma alt boyutu anlamlı ve negatif ilişkili bulunmuştur. Internet bağımlılığı ile cinsel davranışlara yoğunlaşma alt boyutu pozitif yönlü ve anlamlı ilişkilidir. Aracı değişken tespiti amacıyla modele dâhil edilen yalnızlık değişkeninin cinsel davranışlara yoğunlaşma alt boyutunun Internet bağımlılığını yordayıcılığını arttırdığı saptanmıştır. Saptanan yordayıcı ilişki varyansın %18'inde anlamlı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, kompulsif düzeyde seyredebilen cinsel davranışlar ve Internet bağımlılığının ilişkili olduğunun aynı zamanda cinsel davranışları kontrol altına almakta zorlanma alt boyutu ile yalnızlığın negatif yönlü ilişkili olduğu saptanmıştır. İlerleyen dönemlerde yapılacak çalışmaların özellikle farklı davranışsal bağımlılıkların birlikte görülmesi durumu ve ilişkili faktörlerin ele alınması konusunda bu çalışmada elde edilen bulgulara ek olarak önemli sonuçlar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the mediation of loneliness in the relationship between Internet addiction and sexual compulsions. For this study 161 participants previously who approved to participate the online survey. As data collection tools,“Demographic Information Form”,“Young Internet Addiction Questionnaire”,“UCLA Loneliness Scale”, and“Sexual Compulsions Scale”were used. Research included descriptive and comparative analyses as well as correlational designs with correlation and regression analyses. Based on the findings of the study, loneliness, Internet addiction, and sexual compulsions subscales were found significantly different in terms of demographic variables. Females reported higher scores on loneliness than males. Unemployed individuals also reported higher scores on loneliness. However, males reported higher scores both on Internet addiction and sexual compulsions. Results related to correlation among loneliness, Internet addiction, and sexual compulsions subscales indicated that loneliness were negatively and significantly correlated with the subscale of having difficulties with controlling sexual behaviors. Besides, Internet addiction and the subscale of having difficulties with controlling sexual behaviors were positively correlated. Mediation analysis using hierarchical regression analysis demonstrated that loneliness scores increased the level of predictability of sexual compulsion subscale of having difficulties with controlling sexual behaviors on Internet addiction scores. Significance was also found 18 % of the variance in this study. The finding is important in terms of understanding associated factors underlying the presence of Internet addiction by examining loneliness and sexual compulsions. Loneliness was found negatively associated with uncontrollable sexual behaviors, whereas Internet addiction was found positively correlated with it. It is also prominent for considering possible impacts of problematic Internet usage on sexual behaviors. However, further studies may be needed for revealing other related factors on Internet addiction, loneliness, and sexual compulsions.