Tıp ve ilahiyat fakültesi öğrencilerinde batıl inanç, dindarlık ve mutluluk ilişkisi
The relati̇onshi̇p among supersti̇ti̇on, reli̇gi̇osi̇ty and happi̇ness i̇n the students of di̇vi̇ni̇ty and medi̇ci̇ne schools
- Tez No: 544242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN KIMTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyo-demografik faktörler, bâtıl inanç, iç güdümlü ve dış güdümlü dindarlık, öznel dindarlık, mutluluk, Socio-demographic factors, superstition, intrinsic and extrinsic religiosity, personal religiosity and happiness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin bâtıl inanç düzeylerinin sosyo-demografik ve kültürel değişkenler (yaş, öğrencilerin bulundukları sınıf düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi, yaşanılan yer, öznel dindarlık algıları), dinî yönelim ve mutluluk açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Survey (tarama) yöntemi ve anket tekniği kullanılan araştırmanın çalışma grubunu; evrenden amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İlahiyat ve Tıp Fakültesi'nden 1. ve 4. sınıf düzeyinde toplam 434 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin kişisel bilgilerini“Kişisel Bilgi Formu”(yaş, sınıf düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi, yaşanılan yer, öznel dindarlık algısı vb.), bâtıl inanç düzeylerini ölçmek amacıyla 20 maddelik“Yeni Çağ İnanışları Ölçeği”, iç ve dış güdümsel dindarlık düzeylerini ölçmek amacıyla 21 maddelik“Dinsel Eğilim Ölçeği”, mutluluk düzeylerini ölçmek amacıyla 7 maddelik“Mutluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi için bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (anova) ve korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin bâtıl inançlar ve bunun tüm boyutları, iç güdümlü, dış güdümlü dindarlık eğilimleri ve öznel dindarlık algısı düzeyleri ile mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlılık düzeyinde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Yine genel bâtıl inanç düzeyleri ve bâtıl inançların tüm boyutları ile iç güdümlü ve dış güdümlü dindarlık düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlılık düzeyinde ilişkiler olduğu görülmüştür. Diğer taraftan öğrencilerin, başta öğrenim gördükleri fakülteye ve sınıf düzeylerine göre, ayrıca yaşadıkları yerleşim yerine vs. göre bâtıl inanç ve dinsel eğilim düzeylerinde anlamlılık derecesinde bir fark olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte cinsiyetlerine göre hem bâtıl inanç, hem dinsel eğilim hem de mutluluk düzeylerinde kız öğrenciler lehine anlamlılık düzeyinde farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the superstition levels of university students in terms of socio-demographic and cultural variables (age, students' grade level, parents' education level, family income level, place of residence, subjective religiosity perceptions) religious orientation and happiness level. The descriptive survey model and questionnaire technique were used. The study group composed of 434 freshman and senior year students whom are selected with universal sampling method from Çanakkale 18 Mart university divinity and medicine schools. In the research as a data collection tool,“Personal Information Form”(age, grade level, parents' education level, family income level, place of residence, subjective religiosity perceptions, etc.) was used in order to collect students personal information.“New Age Beliefs Scale”was used in order to measure the superstition levels.“Religious Tendency Scale”was used to measure intrinsic and extrinsic religiosity levels.“Happiness Scale”was used to measure happiness levels. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (anova) and correlation analysis were used for resulting survey data. As the result of study, it was determined that there were positively and significance level between superstitious beliefs and all dimensions of it, intrinsic and extrinsic religiosity tendencies and subjective religiosity perception levels with happiness levels. Once again, it was seen that there were positive and meaningful relations between general superstition levels and all aspects of superstitions with intrinsic and extrinsic religiosity. On the other hand, there was no significant difference in superstition and religious tendency levels according to primarily students faculty and the grade levels, also the students' place of residence, etc. In addition to this, On the other hand, according to their gender, both superstition, religious tendency and happiness levels, significance differences were determined in favor of female students.