What is the impact of data analytics on strategic marketing performance?
Data analizlerinin statejik pazarlama yönetimini nasıl ve ne kadar katkı sağladığı üzerinedir
- Tez No: 544246
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik, Büyük Veri, Stratejik Pazarlama, Segmentasyon, Hedefleme, Konumlandırma, İş İstihbaratı, analytics, Big Data, strategic Marketing, segmenting, targeting, positioning, business intelligence
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Halihazırda yaşanmakta olan dijitalleşme çağında Pazar'da karşılaştırmalı üstünlük yaratılması amacıyla yeni araçlar kullanılmaktadır. Segmentasyon, hedefleme ve konumlandırma (STP) analizi içeren stratejik pazarlamada analitik yöntemlerin kullanılması firmaların başarılı ve başarısız olarak değerlendirilmesinde belirleyici bir faktör haline gelmiştir. Bir çok firma bunun farkında olmasına karşın, verilerini toplayan ve bundan avantaj sağlayan firma sayısı görece azdır. Genel anlamda bir çok stratejik pazarlama yöntemi bulunmakla birlikte, bu yöntemlerin tutarlılık bakımından, işin doğasına sıkı sıkıya bağlı kalmaları zorunludur. Bu durum sözkonusu yöntemlerin uygulanmasını zorlaştırır ve masrafları artırır. Bu araştırmada, STP düzlemlerinin analiz edilmesi ve üstün kaliteli (veya birinci sınıf) bir İş İstihbaratı ve Analiz Uygulamasının gerçekleştirilmesine yönelik bir çalışma yapılmıştır. Verileri sağlayan firma veri yığınından avantaj sağlamamakta olup, amaç bu yöntemin sağlayabileceği katkının farkına varılmasını sağlamaktır. Daha ileriki aşamada, stratejik planlamaya ilişkin yöntemlerin ve firma becerilerinin geliştirilmesine yönelik sonuç ve tavsiyelere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the current era of digitalization new tools are being used to create competitive advantages in the market. The use of analytics in the strategic marketing involving segmenting, targeting and positioning (STP), have become a differentiator between successful and non-successful organizations. Even if most of the marketers seem to be aware of this, the number of companies collecting and leveraging their data is relatively reduced. In a general way there exist several practices of strategic marketing, but in order to be consistent they must be closely integrated to the business nature. This complicates their application and increases the costs. In this research, STP bases are analyzed, and an exercise is carried on for the implementation of a top of the line Business Intelligence and Analytics application. The organization providing the data is not leveraging its data collection and the objective is to recognize how much value could be added. Further, come conclusions and recommendations are proposed to improve practices and internal firm capabilities in terms of strategic marketing.