A dual process model for incompatibilist and compatibilist folk intuitions: An experimental philosophical approach to moral responsibility and determinism
Uyumsuzcu ve uyumcu geleneksel sezgiler hakkında ikili süreç modeli: Ahlaki sorumluluk ve belirlenimciliğe deneysel felsefi bir yaklaşım
- Tez No: 544247
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Belirlenimcilik, özgür irade, deneysel felsefe, ahlaki sorumluluk, Determinism, free will, experimental philosophy, moral responsibility
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sezgiler yanılabilir ve değişebilirdir. Deneysel felsefe birbiriyle çelişen ve yanılabilir sezgilerle uğraşmaktadır. Bu çalışmada neden kişilerin özgür irade/ahlaki sorumluluk meselesinde uyumcu ve uyumsuzculuk gibi birbiriyle çelişen sezgilere sahip olduklarını sorguluyoruz. Bu sorudan hareketle, akıl yürütme ve duyguların etkileşimde olduğu ikili bir süreç modeli ortaya koyduk. Modelimizi desteklemek için, önceki bir çalışmayı tekrarladık ve bunu yaparken asıl çalışmada olmayan bazı deney adımları da ekledik. Ulaştığımız deneysel kanıtlar, akıl yürütme ve duyguların etkileşim halinde birlikte işlediklerini iddia eden ikili etkileşimli süreç modelimizi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Intuitions are fallible and changeable. Experimental philosophy deals with these conflicting and fallible intuitions. In this study, we are questioning why people have conflicting intuitions about free will/moral responsibility, namely compatibilist and incompatibilist intuitions. Moving on with this question, we propose a dual process model in which reason and emotions interact. To support our model, we replicated a previous study (Nichols and Knobe, 2007) with some experimental set ups, not present in the original study. We believe our experimental evidence supports our dual interacting-process model proposing the interaction of reason and emotions.