Sezaryen sırasında ilioinguinal-iliohipogastrik sinire lidokain uygulamasının ve cilt altı dokuya diseksiyon yapılmasının postoperatif ağrı düzeylerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of lidocaine administration and dissection of subcutaneous tissue for postoperative pain levels during cesarean section
- Tez No: 544272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cesarean section, Lidocaine, Postoperative Pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ. Sezaryen sırasında ilionguinal-iliohipogastrik sinire lokal anestezi uygulanmasının ve cilt altı dokuya diseksiyon yapılmasının postoperatif ağrı düzeylerine etkisinin karşılaştırılması MATERYAL METOD. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, Kasım 2016- Mart 2019 tarihleri arasında sezaryen ile doğum yapan 165 hasta prospektif olarak incelendi. Çalışmaya katılmak istenen hastalar araştırmaya alındı. Sezaryen ile doğum yapan hastalar önceden pf insizyonu olmayan, bir kez pf insizyon uygulanan ve birden çok pf insizyon uygulanan olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hastaların yaş, gebelik haftaları, önceki gebelik sayıları, önceki sezaryen öyküleri, sezaryen endikasyonları, boy, kilo, maternal hastalık, postoperatif 6. saat, 12.saat,24.saat ve postoperatif 1. 10.gün ağrı düzeyleri gibi parametreler prospektif olarak karşılaştırıldı. İstatistik analizler IBM SPSS versiyon 21.0 (IBM Corp. Released 2012. Armonk, NY, USA) paket programı ile yapıldı BULGULAR. Çalışma gruplarının ameliyat sonrası ağrı skorları karşılaştırıldığında, postop 6. Saat ve postop 10.gün ağrı skorlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05). SONUÇ. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, postoperatif ağrı yönetiminde diseksiyon uygulması, lidokain enjeksiyonuna göre daha üstün bulunmuştur. Özellikle uzun dönem postoperatif ağrı kontrolünde diseksiyon uygulaması daha etkilidir. BKİ ve önceden pf insizyonu olanlar karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
MATERIALS and METHOD. We analyzed prospectively patients who were delivered by cesarean section between November 2016 and March 2019 at Istanbul Medeniyet University, Göztepe Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. 165 patients were included into the study. Patients were divided into three grpoups who had a cesarean section; without pf incision, have 1 pf incision and multiple pf incision. Patients' age, gestational weeks, previous pregnancy counts, previous cesarean history, cesarean indications, height, weight, maternal disease, postoperative 6. hour, 12th hour, 24th hour and postoperative 10th day pain levels were compared prospectively. Statistical analyzes were performed with IBM SPSS version 21.0 (IBM Corp. Released 2012. Armonk, NY, USA). FINDINGS. When the postoperative pain scores of the study groups were compared, a statistically significant difference was found in the postoperative 6th hour and 10th day pain scores (p 0.05). There was no statistically significant difference between the groups at postoperative 12th hour and postoperative 24th hour pain score (p> 0.05). RESULTS. According to the results of this study, dissection application in postoperative pain management was found superior to lidocaine injection. Especially in long-term postoperative pain control, dissection is more effective No significant difference was found between the BMI and pf incision.