Antienflamatuvar ve antiromatizmal ilaç tenoksikamın elektroanalitik incelenmesi ve farmasötik dozaj formundan analizi
Electroanalytical investigation of anti-inflammatory and anti-rheumatic drug tenoxicam and analysis from its pharmaceutical dosage form
- Tez No: 544273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Camsı karbon elektrot, Çok duvarlı karbon nanotüp, Tayin, Tenoksikam, Voltametri, Determination, Glassy carbon electrode, Multiwalled carbon nanotubes, Tenoxicam, Voltammetry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Nonsteroidal antienflamatuvar ilaç etken maddesi tenoksikamın elektro-yükseltgenme davranışı çok duvarlı karbon nanotüple modifiye edilmiş camsı karbon elektrot ile dönüşümlü voltametri, diferansiyel puls voltametri ve kare dalga voltametri ile çalışıldı. Camsı karbon elektrot, tenoksikamın voltametrik metodlarla duyarlı tayini için çok duvarlı karbon nanotüp ile modifiye edildi. Potansiyel pozitif yönde tarandığında tenoksikam piki diferansiyel puls voltametri ile 0.520 V, kare dalga voltametri ile 0.570 V civarında oluştu. Tenoksikamın yükseltgenme prosesi tersinmez ve difüzyon kontrollü davranış gösterdi. Diferansiyel puls voltametri için doğrusal cevap 2.0×10-7- 1.0×10-5 M (r = 0.996) aralığında ve 1.43×10-9 M teşhis sınırı ile elde edildi. Kare dalga voltametri için doğrusallık ise 8.0×10-9 – 8.0×10-6 M (r = 0.997) aralığında ve 9.97×10-10 M teşhis sınırı ile 1.0 M asetat tamponu pH 5.5 içinde belirlendi. Kullanılan yöntemlerin kesinliği tekrar edilebilirlik çalışması ile belirlendi. Tamamen valide edilmiş diferansiyel puls voltametri ve kare dalga voltametri kullanılarak tenoksikamın farmasötik dozaj formundan miktar tayini yapıldı ve başarılı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
The electro-oxidation behavior of nonsteroidal anti-inflammatory drug tenoxicam was studied on multiwalled carbon nanotubes modified glassy carbon electrode by cyclic voltammetry, differential pulse voltammetry and square wave voltammetry. Glassy carbon electrode was modified with multiwalled carbon nanotubes for sensitive determination of tenoxicam with voltammetric methods. The current peaks for tenoksikam occurred at around 0.520 V for differential pulse voltammetry and 0.570 V for square wave voltammetry when the potential was scanned in the positive direction. The oxidation process of tenoxicam has shown irreversible and diffusion controlled behavior. The linear response for differential pulse voltammetry have been obtained in the range from 2.0×10-7 to 1.0×10-5 M (r = 0.996) with the limit of detection as 1.43×10-9 M. The linearity have been obtained 8.0×10-9 to 8.0×10-6 M (r = 0.997) with the limit of detection as 9.97×10-10 M in 1.0 M acetate buffer solution at pH 5.5 for square wave voltammetry. The precision of the methods was examined with repeatability studies. Fully validated differential pulse voltammetry and square wave voltammetry were successfully applied for the determination of tenoxicam from pharmaceutical dosage form and obtained satisfying results.